Celozrnné produkty
Komplexné sacharidy v nich obsiahnuté sa starajú o to, že náš mozog má dostatok energie. Horčík, železo a vitamíny skupiny B obsiahnuté napríklad v ovsených vločkách sú dôležité, aby dobre fungovali nervové zakončenia.
Omega 3-mastné kyseliny
Okrem sacharidov sú aj tuky výživou pre náš mozog. Zvlášť omega 3-mastné kyseliny sú potrebné pre „pevné“ nervy. Podľa štúdií tiež pomáhajú pamäti, sú prevenciou pred Alzheimerovou chorobou. Telo si ich nevie „vyrobiť“ samo, treba mu ich dodávať v strave (losos, sardinky, sója, ľanové semiačka…)
Čučoriedky
Majú schopnosť stimulovať prenos medzi neurónmi a znížiť tak reakčný čas organizmu.
Avokádo
Obsiahnutý lecitín zvyšuje koncentráciu, vitamíny skupiny B podporujú látkovú výmenu v mozgu.
Brokolica
Aj mozog treba chrániť pred voľnými radikálmi. Brokolica obsahuje vitamín C, E a beta-karotén, ktoré sa o to postarajú.
Vlašské orechy
Amonokyseliny v nich obsiahnuté zvyšujú fungovanie mysle, vitamín E pôsobí ako antioxidant, horčík upokojuje, vitamíny skupiny B zvyšujú motorické schopnosti, lecitín zvyšuje výkon mozgu.
Banány
Sú bohaté na horčík, ktorý je pre mozog kľúčovým prvkom, fruktóza slúži ako rýchly a okamžitý zdroj energie pre mozog.
Paradajky
Vďaka lykopénu sa zvyšuje schopnosť sústredenia sa.