Rakovina prsníka? Zatočte s ňou aj správnym jedálničkom. Takto!

Vyše 2500 prípadov rakoviny prsníka ročne sa objaví na Slovensku. Ženy napriek častému upozorňovaniu na prevenciu zvyknú podceňovať pravidelné kontroly. So samovyšetrením nemajú takmer žiadne skúsenosti.

16.09.2015 15:00
shutterstock cvikla Foto:
Cvikla je jednou zo skvelých potravín v rámci prevencie.
debata

Zmena môže prísť predovšetkým od samotných žien a so stále častejším upozorňovaním na zákernú chorobu. A jednou z ciest prevencie je aj správny jedálniček. Britskí lekári, ktorých cituje Daily Mail, uvádzajú, že práve konzumáciou vhodných potravín sa môže riziko znížiť až o niekoľko percent. Čo napríklad by ste mali zaradiť do (takmer každo)dennej zostavy vášho menu?

Zelenina

Sú bohaté na antioxidanty, ktoré sa podieľajú na tom, aby sa riziko choroby znížilo. Aj vláknina v nich je veľmi užitočná. Hoci si mnohí myslia, že len pri rakovine žalúdka či hrubého čreva, prieskumy preukázali, že obsah vlákniny má dopad aj na zníženie rizika rakoviny prsníka.

Medzi najvhodnejšie potraviny patrí listová zelenina, špenát, potom tiež brokolica, karfiol alebo ružičkový kel, ktoré obsahujú živiny dôležité pri znižovaní rizika rakoviny prsníka.

Skvelé sú tiež strukoviny, ktoré sa podieľajú na prísune vitamínov skupiny B, kalcia či vlákniny a pomáhajú tiež v prevencii.

Cvikla

Za jednu z najskvelejších potravín je považovaná cvikla. Obsahuje betacyanín, ktorý má protirakovinové účinky. Listy sa tiež dajú konzumovať v šalátoch a sú rovnako bohaté na živiny.

Losos

Ryby a špeciálne losos, sardinky či makrely sú bohaté na omega3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú zápalové procesy a poskytujú telu vitamín D, ktorý pomáha spoločne s obsahom vápnika.

Pochod proti rakovine

V sobotu 19. septembra sa v Bratislave uskutoční už siedmy ročník Avon Pochodu proti rakovine prsníka. Podujatie, ktoré sa pravidelne koná vo viac ako 60 krajinách sveta, sa začne i skončí na Námestí M. R. Štefánika pri obchodnom centre Eurovea. Program odštartuje o 12:00.

Cieľom Pochodu je vyjadriť podporu chorým ženám a ich rodinám i získavanie financií určených pre projekty zamerané na prevenciu a liečbu rakoviny prsníka. Vstupenkou je tričko proti rakovine prsníka. K dispozícii je dámska aj pánska verzia, novinkou je detské tričko v univerzálnej veľkosti.

Peniaze získané z predaja budú použité na podporu projektov Ligy proti rakovine. Tá v súčasnosti pripravuje napríklad projekt s názvom Ostrihajme Slovensko, v rámci ktorého sa snaží získať parochne pre ženy, ktoré prišli o vlasy v rámci liečby rakovinových ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #strava #jedlo #rakovina prsníka

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...