Tehotenstvo a alkohol? Hrozí poškodenie plodu

Zmeny vo vývoji mozgu dieťaťa, poruchy centrálneho nervového systému, poruchy fungovania, zvládania a interakcie s okolím. To je len niekoľko z množstva rizík, ak žena v tehotenstve pije alkohol.

15.09.2015 11:00
tehotenstvo, alkohol, vývinové poruchy Foto:
Alkohol k tehotenstvu nepatrí.
debata

Kritickou dávkou, ktorá môže poškodiť nenarodené dieťa, môže byť už 700 ml piva, pol litra vína či 75 ml destilátu.

Ak žena v tehotenstve požíva alkohol, ten sa prenáša krvným obehom do placenty a ďalej do krvi plodu. To môže mať dosah na zdravý vývoj plodu a spôsobiť vrodené alkoholové poruchy, napríklad fetálny alkoholový syndróm (FAS). Na Slovensku sa ročne narodí s týmto syndrómom približne 250 detí.

„Hlavné príznaky fetálneho alkoholového syndrómu sú spomalený vývoj plodu, podvýživa, nevyvinutá hlava a mozog, poškodený zrak a sluch a rôzne telesné odchýlky. Už po narodení sa u týchto detí prejavuje slabý sací reflex, alkoholové abstinenčné príznaky, dráždivosť a poruchy spánku,“ vysvetlil gynekológ Jaroslav Hinšt. „Duševné a fyzické vývojové poruchy sú u detí s týmto syndrómom veľmi časté. Následne majú tieto deti problém so sústredením, s učením, môžu sa u nich objaviť i poruchy správania,“ doplnila Barbora Kuchárová, klinická psychologička a riaditeľka občianskeho združenia Prima, ktoré sa špecializuje na problematiku závislostí.

Keďže na Slovensku téma fetálneho alkoholového syndrómu nie je veľmi známa, aj prevencia tejto diagnózy je len v začiatkoch. Potvrdil to aj nedávny prieskum, v ktorom sa až tri štvrtiny Slovákov priznalo, že o tejto diagnóze nepočulo, alebo nevie identifikovať, čoho by sa mohla týkať. Z prieskumu vyplynulo, že až takmer 80% tehotných žien bol ponúknutý alkohol aspoň vo forme prípitku. Ich reakcia bola vo väčšine prípadov odmietnutie alebo iba symbolický prípitok, no 7% žien sa priznalo, že alkohol vypilo. Reakcia partnerov v takejto situácii bola podobná, dve pätiny mužov uviedlo, že ich partnerky odmietli ponúknutý alkohol samy. Iba jeden z desiatich mužov vyjadril názor za svoju partnerku, alebo odmietol ponúkaný alkohol v jej mene. Až 43% slovenských mužov sa počas partnerkinho tehotenstva zaujíma o jej životosprávu a dokonca dohliada, aby dodržiavala všetky pokyny odborníkov.

Slováci však odmietajú akékoľvek pitie alkoholu v tehotenstve častejšie ako Česi – dve tretiny slovenskej populácie zastávajú názor, že žena by v tehotenstve nemala vôbec piť, pričom v Českej republike to uvádza iba niečo viac ako polovica obyvateľov.

Téma tehotné ženy a alkohol je stále tak trochu tabu. Až 65% žien uviedlo, že nehovorilo so svojím lekárom o účinkoch alkoholu počas tehotenstva. Na druhej strane v domácom prostredí sa tejto téme so svojím partnerom venovalo 60% žien. Pritom väčšina ľudí uviedla (83%), že by sa na základe správy „aj zanedbateľné množstvo alkoholu spôsobuje vznik vrodených poškodení alebo môže spôsobiť spomalenie vývoja plodu“ úplne vzdalo alkoholu v tehotenstve.

Informácie o rizikách konzumácie alkoholu počas tehotenstva sú dostupné aj na webovej stránke www.promileinfo.sk. Na zvyšovanie informovanosti slúži aj aplikácia pre smartfóny s názvom ProMile Lady, ktorá sa dá bezplatne stiahnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #alkohol #vývinové poruchy #zdravý vývin #zdravé bábätko

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...