Príručka kvalitného spánku!

Zavrieť oči a pokojne zaspať dokáže stále menej ľudí. Nie je dôvod hneď utekať do lekárne najprv pre výživové doplnky a neskôr na lieky proti nespavosti.

13.09.2015 17:00
spánok, oddych, relax Foto:
Šesť hodín pred spaním sa treba zriecť kofeínových nápojov.
debata

Možno stačí len naštudovať príručku dobrého spánku. Spať nás totiž nikto neučil a pritom v posteli strávime tretinu života. Určite sa oplatí venovať tejto činnosti trochu fundovaný prístup.

Žiadna elektronika pred spaním

Stará dobrá kniha. Tá vedela uspať aj najväčšieho nespavca. Dnes miesto nej siahame po tablete, či mobile. Pozeráme videá, čítame správy, ktoré nám dvíhajú tlak. Ak aj budete čítať román, svetlo, ktoré vychádza z obrazoviek elektronických zariadení telo stimuluje a prebúdza. Okrádate sa o kvalitný spánok. Alternatívou sú čítačky s elektronickým papierom, klasická kniha, alebo len zavrieť oči a trochu sa oddávať vlastnej fantázii. Vedomé snívanie je najlepšia príprava na snívanie skutočné.

Neudržiavajte kontakty

Večer pred spaním nie je čas na vybavenie posledných mailov, smskovanie kamarátom, ani na odpovedanie na správy, ktoré ste nestihli vybaviť počas dňa. Komunikáciou s inými sa aktivujú mozgové vlny na vyššiu úroveň a na kvalitný spánok treba jednoznačne alfa vlny nižšej frekvencie. Preto je dobré počúvať zvuky prírody, alebo ticho, ktoré nielen lieči, ale vytvára predpoklady na kvalitný spánok.

6 hodín

Časový horizont, v ktorom sa pred spaním treba zriecť kofeínových nápojov. Káva pôsobí síce intenzívne, ale telo ostáva vo vyššej aktivite aj keď jeho účinok vynechá. Zelené čaje dokážu priamo stimulovať nervovú sústavu až šesť hodín. Preto je vhodný čas na povzbudivé nápoje počas dopoludnia. Neskôr im už v záujme pokojného a nerušeného spánku radšej povedzte nie.

STOP čokoláde

Je zdravá pre telo, ale nebezpečná pre spánok. Najmä ľudia citliví na kofeín môžu prežívať nepokojný spánok po konzumácii čokolády s vysokým obsahom kakaa. Dôvod? Opäť kofeín, no zároveň čokoláda vyvoláva aj zážitky slasti. Ak patríte k ženám, ktoré po sexe nevedia zaspať, nepôjde vám to ani po čokoláde. S jej konzumáciou prichádza do tela porovnateľné rozrušenie.

Ani pohárik

Patríte k tým, čo po alkohol zaspia ako do vody hodené? Patríte k väčšine. Problémom však je, že spánok po alkohole neprináša telu úľavu a ráno nie ste vôbec svieži, napriek tomu, že ste spali ako zarezaní. Telo v noci metabolizuje alkohol, čo má za následok elimináciu REM spánku, teda fázy, keď telo oddychuje najintenzívnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #nespavosť

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...