Vymenúva: Cukor vrátane čistého škrobu (biela múka, biela ryža, zemiakové pyré, burizony, škroby na zahusťovanie a podobne) a tuk vrátane neviditeľného tuku (tuk v mäse, mliečnych výrobkoch, keksoch a podobne). Táto populárna kombinácia podľa jeho slov podporuje rýchlejšie hromadenie tukových zásob – a to v akejkoľvek svojej podobe.
Príklady týchto kombinácií
biela ryža (čistý škrob) a mäso s omáčkou (skrytý tuk)
croissant (čistý škrob s tukom)
zemiaky (škrob) a mäso s omáčkou
zápražka (čistý škrob s tukom)
zemiakové hranolky (škrob vypražený v tuku)
niektoré raňajkové cereálie (čistý škrob a cukor s tukom)
zmrzlina (čistý cukor a tuk)
krémové zákusky (čistý cukor, škrob a tuk
keksy, dobošky a spol (cukor a škrob s tukom
polevy (cukor s tukom)
Čím viac, tým horšie
„Metabolické štúdie ukazujú, že ak sa do tela dostane naraz veľa cukru (alebo rýchleho škrobu) a tuku, aktuálny metabolizmus dá prednosť tým cukrom,“ vysvetlil Bukovský a dodal, že zjedený tuk sa teda veľmi rýchlo a ľahko ukladá do tukového tkaniva. „Ak však napríklad namiesto bielej ryže použijete naturálnu ryžu, namiesto tučného vyprážaného mäsa použijete strukovinu alebo rybu a pridáte k jedlu nejakú formu zdravého tuku (panenský olivový olej, avokádo, orechy a pod), všetko bude inak a lepšie,“ radí doktor.
Postupne, nie v prívale
Na otázku prečo, lekár odpovedá: „Pretože telo dostane glukózu postupne, nie v prívale – metabolizmus zapojí vo väčšej miere do spaľovania aj tuky, ktoré ste práve zjedli – menej tuku smeruje do zásob. Navyše, tie zdravé rastlinné, nenasýtené tuky sa v našom tele ľahšie spaľujú.“
Metabolizmus si poradí?
„Iste, môžete zjesť veľký rezeň s majonézovým šalátom a vzápätí odbehnúť 10 kilometrov – váš metabolizmus si s tou kalorickou bombou poradí (ak ju udržíte v žalúdku). Kto to ale takto robí? Každý deň? Problém je v tom, že keď sa nám raz tukové tkanivo už vytvorí, všetci vieme, aké je ťažké vyhodiť ho z podnájmu,“ uzatvára odborník na výživu.