Jedlo je palivo, ktoré nám môže zaručiť dobrú kondíciu, alebo ľudovo povedané, zadrieť motor ešte pred cieľovou rovinkou. Vyberte si menu pre život, nie chorobu!
Korenisté jedlá
Nie sú príliš obľúbené najmä ženami. Pritom čili dokázateľne znižuje riziko úmrtia na rakovinu o 10% už pri konzumácii jedného ohnivého jedla týždenne. Ak si dáte svoju dávku kapsaicínu denne, znižujete možnosť úmrtia na nádor o 15%. Štúdia bola robená na vzorke pol milióna ľudí. Navyše čili bojuje proti obezite, zápalom aj srdcovým príhodám.
Pozor na bielkoviny
Treba ich strážiť. Telo ohrozuje ich nedostatok, ale aj prebytok, aký do seba tlačia kulturisti. Štúdia Národného Inštitútu Zdravia preukázala, že pre dlhovekosť je optimálne, ak 10 – 20 % celkových kalórií prijatých počas dňa pochádza z bielkovín. Nie je to veľa, ani málo, skutočne optimálne.
Listová zelenina
Patrí k najcennejším druhom zeleniny. Zelené lístky by mali byť súčasťou každého nášho jedla, vrátane raňajok. Jedna porcia surového zeleninového jedla denne znamená znížiť riziko predčasného úmrtia o 15%. To je relatívne dosť, pričom nejde o žiadne vegetariánske orgie, ale o odľahčenie jedálnička a pridanie trochu života do stravy. Nezabudnite, že zelenina je najúčinnejšia v surovom stave.
Ryby
Slovenské gazdinky ešte stále dajú prednosť pečenej krkovičke pred ľahko ugrilovaným lososom. Chyba. Aj preto je rakovina hrubého čreva v našich zemepisných šírkach ako doma. Jedna porcia čerstvej ryby týždenne znamená pokles rizika na niektorú z civilizačných chorôb o takmer 30%. Pozor však na druhy s výrazným objemom ortuti ako žralok, mečúň, či makrely. Lepšie je staviť na „čistejšie“ lososy, makrely, slede, sardinky, tuniaka, či domáce pstruhy.
Orechy
Nepražené, nesolené, najlepšie čerstvé. Mandle, vlašské orechy, ale aj pistácie, či kešu oriešky. Ideálne miesto čipsov k televízoru. Sú plné tukov, ktoré telo potrebuje, ale tak isto prinášajú životne dôležitý horčík, bielkoviny a vlákninu. Pár orechov denne a budete sa cítiť sviežejšie aj žiť dlhšie. Určite si nezabudnite balíček pribaliť do kočíka, keď budete najbližšie na nákupe.
Dobré baktérie
Nie všetky baktérie sú na čiernej listine. Práve naopak, mnohé nášmu telu významne prospievajú a predlžujú nám život. Jogurt, kefír, kyslá kapusta a fermentované sójové výrobky poznali už Japonci ako potraviny dlhého života. Okrem vplyvu na dĺžku života nám chránia hrubé črevo, imunitu a zlepšujú vzhľad kože aj vlasov. Zdravé baktérie si treba dopriať denne.