Dokonalý cvik pre zadok aj bruško? Takto si vytrénujete superkrivky!

Tréning je komplexná záležitosť a jednotlivým partiám musíme venovať patričnú pozornosť. Pravda je však taká, že najčastejšie ženy riešia veľkosť svojho pozadia, stehien či pevnosť bruška.

27.08.2015 07:00
debata
Drepy môžete robiť na bosu lopte na oboch... Foto: SHUTTERSTOCK
drep - bosu - posilňovanie - zadoček - stehná Drepy môžete robiť na bosu lopte na oboch stranách. Treénujte najprv bez závažia, neskôr pridajte hmotnosť.

Práve pre ne sú potom určené cviky, zamerané v prvom rade na posilňovanie týchto inkriminovaných oblastí. A my vám odhalíme jeden z najkomplexnejších cvikov. Aký to je?

Reč je o drepe so závažím na balančnej podložke (tzv. bosu lopte). Vo vybavení dnešných fitness centier ste si už určite všimli polgule s pevnou podložkou, na ktorých balansujú návštevnici pri zdvíhaní závaží, drepovaní či napríklad pri klikoch a cvikoch na bruško. Bosu lopta je skvelý prostriedok na to, aby ste vaše telo naučili koordinácii a precvičovali pevnosť stredu tela.

Drep je sám o sebe jeden z najideálnejších cvikov na precvičovanie a spevňovanie pozadia, stehien, ale aj lýtok. A nehodno zabúdať na bruško. Pri správnom drepe totiž držíme brušné svaly pevné a stiahnuté, dbáme o to, aby sa nám chrbát neohýbal a nedochádzalo k vykriveniu chrbtice a negatívnym pohybom.

Správny drep by mal byť vykonávaný s nohami na šírku bedier, prípadne o pár centimetrov širších. Špičky smerujú von. Pomalý a kontrolovaný pohyb presunie oblasť zadočka smerom dolu. Brucho držíme napnuté, chrbát zostáva rovný, prirodzený je len jemný ohyb v rámci zníženia ťažiska. Zadoček by mal smerovať až pod úroveň kolien a následne späť. Niektorí jednotlivci však majú svaly skrátené a dokážu drep urobiť len do určitej úrovne – ak medzi nich patríte, trénujte posúvaniu vašich možností. No nerobte tak nasilu.

Ak zvládate dobre drepy a tiež udržíte rovnováhu, príde na rad už spomenutá bosu lopta. Postaviť sa na ňu a robiť drepy je efektívne. Ak pridáte ešte závažie, ktoré uchopíte oboma rukami a držíte tesne pod bradou. Dbajte na to, aby ste drepový pohyb vykonávali správne. Takýchto drepov môžete urobiť v niekoľkých sériách – napríklad po 10 až 12 opakovaní.

Samozrejme, nevynechávajte ani ďalšie cviky. Pre zadoček a bruško však spomenutý cvik bude ideálne a môžete ho zapojiť do každého vášho tréningu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zadoček #stehná #drep #spevnenie #bosu lopta #záťaž #činka

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...