Jedlá a nápoje, ktorá vás schladia a nepoložia hrdlo na lopatky

Spájate si s letom studené nápoje, zmrzlinu a ľad? Potom sa nečudujte, že sa potíte od rána do večera.

25.08.2015 17:00
ananás Foto:
Ananás dokáže telo účinne ochladiť a hrdlu neuškodí.
debata

Vaše telo ochladíte len zdanlivo. Tepelné šoky organizmus viac prehrievajú a nadôvažok si môžete ukoristiť peknú angínu. Ochlaďte sa rozumne a spoľahlivo.

Zelený čaj

V najhorúcejších krajinách sveta nefičia ľadové nápoje, ale čaj. Obyvatelia teplých krajín dobre vedia, prečo ho pijú. Dôvod je prostý. Po vypití chladného nápoja sa človek ešte viac spotí, keďže telo spotrebuje energiu na oteplenie toho, čo do seba nalejeme. Vypitím akéhokoľvek čaju sa zahrejú vnútorné orgány a telo sa začne paradoxne ochladzovať. Zelený čaj má na telo aj termoregulačnú účinok. Kvalitný zelený čaj, hoci teplý, zaistí, že letné horúčavy budete znášať lepšie ako tí s chladenou colou v ruke.

Vodný melón

Nemusí byť ani z chladničky. Svojim zložením aj veľkými zásobami vody je pre naše telo doslova ako klimatizácia. Ak budete počas horúceho dňa pojedať melón, nehrozí vám prehriatie organizmu. Na rozdiel od jedál ako bravčové mäso, či koreňová zelenina, ktoré nás vnútorne prehrievajú, melón je doslova chladenie pre naše orgány.

Ananás

Ovocie dopestované v tropických krajinách má v sebe zabudované chladenie. Rovnako ako citrusy, tak aj ananás veľmi efektívne pomáha prekonávať horúčavy. Ananásové šťavy, alebo ananásové plátky fungujú ako chladiaca kvapalina pre našu krv. Ananás má však v tropických krajinách a počas leta ešte jednu skvelú funkciu. Vďaka enzýmu nazývanému bromelín tlmí vnútorné zápaly. Nielenže tým znižuje horúčosť v tele, ale pomáha aj prekonávať zápaly žalúdka a tráviace ťažkosti, ktoré sú cez leto tak časté.

Kokosová voda

Z mladého kokosu. Dokonca vie hydratovať telo viac ako klasická voda. S výrazným podielom draslíka pomáha udržať elektrolytickú rovnováhu v našom tele, ktorá môže byť narušená potením. Nehrozia tak kolapsy z tepla. Okrem týchto vlastností aj zmierni pocit úmorného tepla.

Mäta

V Brazílii je podstatne horúcejšie ako na Slovensku. Práve z tejto krajiny pochádza aj spôsob ochladzovania sa mätou v podobe nápojov. Má neuveriteľne ochladzujúci účinok aj bez toho, aby bola v ľadovej vode. S kvapkou citróna sa dokonale ochladíte a osviežite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #teplo #nápoj #jedlo #hrdlo

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...