Sedem nezvyčajných rád, ako dosiahnuť šťastie

Byť optimistom, športovať, jesť vyváženú stravu ... Odporúčaní, ako byť šťastný a spokojný, je celý rad.

29.08.2015 07:00
šťastie - pocit - nadšenie, skákanie, príroda, jar Foto:
Ako byť šťastný? Niektoré rady, potvrdené vedecky, vás prekvapia.
debata

Sú však aj ďalšie pravidlá, oveľa originálnejšie, ba priam nezvyčajné, ale vedecky overené, ako si zlepšiť náladu, píše francúzsky denník Le Figaro. Ten aj ponúkol zoznam tipov, prinášame ich vám aj my.

1. Uvedomte si, čo vás tak zaujme, že sa zabudnete najesť alebo ísť na toaletu.

Mark Manson, expert na osobnostný rozvoj, navrhuje čitateľom svojho blogu, aby odpovedali na podivné otázky a našli tak zmysel života. Prvá z týchto otázok znie: Aký sendvič by ste chceli jesť? Otázka vyzerá trochu komicky, ale jej cieľom je vymaniť sa z ťažkostí brániacich uskutočneniu snov, ktoré každý v sebe má. Zlý sendvič predstavuje všetky negatívne stránky našich túžob. „Keď sa chcete stať profesionálnym umelcom, ale nechcete, aby vaša práca bola stokrát, ba aj tisíckrát odmietnutá, nebude to fungovať,“ hovorí Manson. Musíme sa teda pýtať, akým problémom sme ochotní čeliť, aby sme našli zmysel života. Manson tiež radí čitateľom, aby si pripomenuli, aká aktivita ich do tej miery zaujme, že sa zabudnú najesť alebo ísť na toaletu. To im umožní zistiť, čo je ich vášňou. Ako príklad uvádza sám seba: rád trávi veľa času videohrami. Z toho si vyvodil, že by chcel v tomto smere zlepšiť svoje schopnosti, a nakoniec ho to priviedlo až k tomu, že si založil vlastnú firmu.

2. Hovorte si, že sa venujete sexu viac ako vaše okolie.

Profesor Tim Wadsworth z Coloradskej univerzity sa rozhodol študovať vzťah medzi sexom a šťastím. Dospel k zázračnému záveru: ľudia, ktorí sa mu venujú pravidelne, ale myslia si, že sa milujú menej ako ich okolie, sú menej šťastní ako tí, ktorí si myslia, že sa oddávajú sexu rovnako ako ostatní. Myslite teda pozitívne a neporovnávajte svoje výkony s výkonmi okolia.

3. Umývajte riad vo dvojici

Podľa štúdie Missourskej univerzity umožňujú práce v domácnosti vo dvojici nadviazať s partnerom lepší vzťah, a teda byť aj v partnerstve šťastnejší. Nejde len o umývanie riadu, ale o všetky práce v domácnosti. Ženy tvrdia, že sa vzťah ešte viac posilní, keď sa partner zapája do starostlivosti o deti.

4. Obklopujte sa modrou farbou

Vedci z britskej sussexskej univerzity zase zistili, že modrá farba zvyšuje sebadôveru, znižuje stres a podporuje pocity spokojnosti. Schopnosti osôb, ktoré experti sledovali, sa zlepšili, ak boli vystavené pohľadu na modrú farbu: dokončili testy rýchlejšie, reagovali rýchlejšie a ich vizuálna a manuálna koordinácia sa zlepšili oproti tým, ktorí neprišli do kontaktu s touto farbou.

5. Zdieľajte svoje peniaze.

Peniaze určite neznamenajú šťastie, ale kto by si pomyslel, že ich rozdávanie urobí človeka šťastnejším? Tvrdí to časopis Psychological Bulletin vydávaný Americkou asociáciou psychológov. Tí, ktorí dávajú dary, sú šťastnejší, nech je výška ich príjmov akákoľvek. Obdarúvajte teda rodinu, priateľov a tiež charitatívne organizácie.

6. Pite kávu.

Štúdia Harvardovej univerzity ukázala, že ak pijeme kávu, hrozí nám menšie riziko depresie. Dve šálky denne dokonca znižujú riziko samovraždy o polovicu. Kofeín je nielen dobrý stimulant, ale prispieva k produkcii neurotransmiterov podporujúcich pocity šťastia. Avšak pozor: kávu treba konzumovať umiernene. Podľa jednej fínskej štúdie majú naopak tí, ktorí vypijú viac ako osem šálok denne, zvýšené riziko samovraždy.

7. Riešte matematické problémy, alebo sa učte riadiť.

Prečo máme podstupovať také stresujúce momenty? Ak tvrdou prácou získavame nové schopnosti, prináša to podľa denníka Ouest France významné uspokojenie. Nie je nevyhnutné dospieť k výsledku, stačí sama práca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #zivot #káva #rada #matematika #priorita

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...