Menštruácia sa dá posúvať, ale...

Optimálne je, ak si žena naplánuje letný relax v dostatočnom predstihu a v súlade so svojím menštruačným cyklom.

15.08.2015 17:00
pláž, leto, dovolenka Foto:
Menštruáciu počas dovolenky je možné odsunúť pomocou hormónov.
debata (2)

Pretože „mať svoje dni“ počas dovolenky nie je výhra pre žiadnu. Lenže pravda je taká, že nie každá má pravidelný cyklus, do dátumu dovolenky zasahuje zamestnávateľ a často sa využíva aj odchod typu „last minute“. Dá sa niečo urobiť pre oddialenie menštruácie?

Menštruáciu je možné odsunúť jedine pomocou hormónov. Mnohí odborníci to však nevidia radi, ak na to naozaj nie je vážny dôvod v zmysle nejakého vrcholového športového výkonu, veľmi dôležitej životnej udalosti, prípadne lekárskeho zákroku, ktorý sa nedá preložiť. „Mali by sme mať na pamäti, že na dovolenku sa odchádza oddýchnuť, relaxovať, obnoviť si psychickú rovnováhu, upevniť zdravie. Ak netrpíme nejakým ochorením, nemali by sme organizmus zaťažovať liekmi – ani vo fyziologickom období nazývanom menzes,“ myslí si zástanca konzervatívneho prístupu gynekológ MUDr. Miroslav Kozár z polikliniky ProCare v Nitre. „Branie hormónov je významný zásah do organizmu, porušenie menštruačného cyklu. Hormóny sú akoby tekuté nervy vytvárajúce istý systém, navzájom sú pospájané a vyradenie jedného môže ovplyvniť druhý so všetkými dôsledkami pre zdravie. Použitím hormónov na oddialenie menzesu si vyvolávame poruchu menštruačného cyklu. Paradoxné je, že na jednej strane ideme na dovolenku relaxovať, ale zároveň berieme hormóny zaťažujúce pečeň, tráviaci trakt – pritom na to nie je zdravotná indikácia. Prirátajme k tomu všetky dovolenkové hriechy ako ponocovanie, prejedanie či alkohol. Ak to zosumarizujeme, toto všetko môže skomplikovať náš zdravotný stav, pričom hormóny na oddialenie menštruačného krvácania sú len poslednou kvapkou.“ Menštruáciu by sa rozhodne nepokúšal odsúvať u žien, čo ešte nerodili, dievčat a žien s nepravidelným cyklom, pacientkam, čo mali zhubné ochorenie a podobne.

Najčastejším spôsobom odďaľovania menštruácie je užívanie noretisteróna­cetátu. Ten si ženy vyberajú asi najčastejšie, lebo dokáže najspoľahlivejšie oddialiť krvácanie. „Začína sa brať 3–5 dní pred očakávaným krvácaním každých dvanásť hodín jedna tableta počas celej dovolenky. Končí sa pri návrate domov,“ vysvetľuje MUDr. Kozár. Noretisterón je podľa neho silný hormón, ktorý dokáže zastaviť aj krvácanie pri zhubnom ochorení maternice. Tabletky sa musia brať pravidelne, inak hrozí krvácanie z rodidiel, ktoré môže byť veľmi intenzívne. „K vedľajším účinkom, ktoré uvádzajú výrobcovia v príbalových letákoch, sa vyjadrovať nebudem, sú reálne!“ upozorňuje gynekológ. „Ak pri liečbe hormónmi z dôvodu nejakej diagnózy platí – hormónov sa netreba báť, ale je potrebné mať pred nimi rešpekt, v prípade odsúvania menštruácie by som zdôraznil najmä druhú časť vety. Treba mať pred nimi rešpekt!“ Noretisterón rozhodne nesmú užívať ženy, ktoré sú tehotné, dojčia, opatrnosť sa vyžaduje, ak majú v anamnéze závažnú internistickú diagnózu, napríklad cukrovku či kardioochorenie. Treba dať pozor aj na možné negatívne ovplyvňovanie sa s inými liekmi. A myslieť aj na to, že čím dlhšie žena menštruáciu odsúva, tým býva nasledujúce krvácanie silnejšie.

Päťdesiatnička Iveta si nasadila noretisterón pred cestou do Juhovýchodnej Ázie. Nechcela z dvoch týždňov náročnej cesty jeden prekrvácať. „Mala som však nežiaduce účinky v podobe napätia v prsníkoch, bolestí hlavy, ale predovšetkým som sa necítila v duševnej pohode, bola som akási depresívna,“ spomína. Aj gynekologička z Prešova MUDr. Martina Vagaská píše o možných zmenách nálad a vnútornej nervozite pri užívaní tohto hormónu. V každom prípade je to iste veľmi individuálne. „Je vhodné, ak má žena tento liek odskúšaný,“ potvrdila pre Dobré zdravie pred rokom aj gynekologička MUDr. Alexandra Krištúfková z Bratislavy. Čo však treba zdôrazniť, je fakt, že noretisterón rozhodne nechráni pred otehotnením, nie je to antikoncepcia! Otehotnieť počas užívania tohto hormónu môže byť veľkým problémom!

Najjednoduchšie riešenie, ako odsunúť menštruáciu, majú ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Jednoducho budú antikoncepčné tabletky užívať bez prerušenia. Treba si však uvedomiť, že aj v takomto prípade sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu možných nežiaducich účinkov. Na skrátenie krvácania je možné vyskúšať voľnopredajný vitamín C s rutínom v lieku, nepoškodí, ale nemusí ani pomôcť. Menštruáciu však rozhodne neoddiali.

Radšej s „krámami“, ale v dobrej nálade, skonštatovala jedna užívateľka na internete, ktorá s odsúvaním nemala dobrú skúsenosť práve z dôvodu kolísania emócií. Je pravda, že ak sa žena kúpe v mori s tampónom a dbá na jeho pravidelnú výmenu, z hygienického hľadiska nemôže mať výhrady nijaký odborník. Takže – rozhodnutie je na vás, dámy.

Ako sa dá posunúť menštruácia

  • jedine užívaním hormónov
  • hormóny na oddialenie menštruácie nemajú antikoncepčný efekt
  • užívateľky hormonálnej antikoncepcie môžu brať tabletky (nasadiť si náplasť, krúžok) bez prerušenia
  • odporúča sa mať reakciu organizmu odskúšanú v domácom prostredí, možnosť výkyvu nálad a iných nežiaducich účinkov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #relax #menštruácia

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....