Kel – pravdepodobne najzdravšia zelenina sveta! Prečo ju jesť?

V slovenskej kuchyni je kel Popoluškou, ale zaslúžil by si hodnotnejšie miesto, ak nie samotný piedestál.

14.08.2015 17:00
kel, listová zelenina, kyselina listová Foto:
Kel osviežuje a hydratuje telo.
debata (15)

Jeho zdravotné benefity ďaleko presahujú všetky ostatné plodiny. Urodí sa pritom aj u nás a pri jeho pravidelnej konzumácii môžete zabudnúť na syntetické vitamíny.

Studňa vitamínu C

Najznámejší vitamín, ktorý je pre telo, imunitu, aj vitalitu číslo jedna. Kel ho obsahuje v surovom stave 4,5-krát viac ako špenát a šálka kelu má viac vitamínu C ako celý pomaranč. Varením sa vitamín likviduje, takže šaláty so surovým kelom určite treba mať v letnej ponuke na stole.

Najviac vitamínu K

Na svete neexistuje plodina, ktorá by mala viac vitamínu K ako kel. Ten je osožný najmä ženám pri boji s osteoporózou, rovnako je pomocníkom v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Jedna šálka kelu má 7-krát vyšší obsah vitamínu K, ako je potrebná denné dávka. Kel je skutočne silný kaliber, preto aj málo stačí, aby telu významne prospel. Tým to však nekončí, kel má ohromné zásoby vitamínu A, skupiny B aj betakaroténu.

Znížene cholesterolu

Kel je skutočným expertom na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Aby sme boli presní, toho zlého LDL cholesterolu. Pitie kelovej šťavy každý deň malo na organizmus priam zázračný vplyv. Dobrý cholesterol sa zvýšil o 27%, ten zlý klesol o 10%. Táto vlastnosť kelu sa neničí ani dusením. Pre jeho silu však platí, že dlhšie užívanie môže spôsobovať problémy a preto platí, že všetko s mierou.

Podpora pre unavené oči

Kto ich dnes z toľkého sledovania mobilu, obrazovky počítača a televízie nemá? Kel je skvelý na podporu ostrého videnia aj v neskoršom veku. Obsahuje luteín a zeaxantín. Dve zložky, ktorých konzumácia výrazne spomaľuje proces starnutia oka a zabraňuje vekom podmienenej degenerácii makuly a vzniku šedého zákalu. Ostrejší zrak dostanete ako bonus.

Skvelý pri diéte

Má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy. To však nie je všetko. Kel ma vysoký obsah vody, preto je skvelou voľbou počas horúčav. Osviežuje a hydratuje telo. Pritom obsahuje celý rad minerálov a mnoho bielkovín, takže zasýti na dlhé obdobie. Na chudnutie a zhadzovanie posledných gramov tuku do plaviek je ideálnou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #kel #cholesterol #zdravé jedlo

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...