Viac zdravia a pohody vďaka eukalyptu

Cítiť ho v každom dobrom wellness. Je to bylinka, pri ktorej veľmi rýchlo zabudnete na každodenný stres a uľavíte si od bolesti na tele aj na duši.

13.08.2015 17:00
eukalyptus, bylinky, aromaterapia Foto:
Eukalyptus vonia aj lieči, ale nechutí.
debata

Eukalyptová sprcha

Pohodlie domáceho wellness centra sa nedá ničím nahradiť. Aby ste sa cítili ako niekde v kúpeľoch a využili aj vonné účinky eukalyptu, stačí málo. Naviažte si vetvičku pod sprchu. Pri každom pustení vody sa tak uvoľnia čiastočky arómy a silíc, ktoré vám budú stekať voľne po pokožke a zároveň ovlažovať zmysly.

Inhalácia s balzamom

Pri dlhom horúcom kúpeli, keď počas leta nastanú chladné dni, je ideálne na rozpúšťanie stresu použiť listy eukalyptu, môžu byť aj narezané, alebo celé, poukladané priamo do vane. Stačí ich voľne rozmiestniť okolo vás a po pár minútach lúhovania pocítite efekt. Je to skvelý spôsob, ako sa zbaviť kŕčov a svalovice po túre. Eukalyptus rýchlo uvoľňuje svalstvo. Tak isto alergikom pomáha prekonať prejavy sennej nádchy.

Depresia odíde na počkanie

Eukalyptus treba mať na blízku, ak vás premáha úzkosť, začínate cítiť melanchóliu, prípadne na vás dopadajú stavy depresie. Eukalyptus má z nevysvetliteľných dôvodov priam ópiový účinok na ľudskú psychiku. Môžete použiť pravý eukalyptový olej do aromalampy, alebo si spraviť inhaláciu z čerstvých lístkov a inhalujte vôňu. Svet bude na počkanie krajším miestom, nielen voňavejším.

Lepší vzduch najmä cez leto

Výhodou eukalyptu je, že si ho môžete pestovať aj doma. Svoju vôňu šíri aj v črepníku, no ešte sa zintenzívni, ak dáte lístky sušiť. O pozitívnych účinkoch eukalyptu netreba diskutovať, sú vedecky podložené. Aromatické látky uvoľňované pri sušení vzduch dezinfikujú a zvyšujú jeho vlhkosť. Ideálne na horúce dni.

Malé upozornenie

Nikdy nezabudnite, že eukalyptus je pre človeka zásadne vhodný len na vonkajšie použitie. Tvorí síce veľký časť jedálneho lístka medvedíka koala, ale pre človeka je nebezpečný, dokonca môže spôsobiť otravu. Vonia aj lieči, ale nechutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wellness #bylinky #aromaterapia #eukalyptus #inhalácia

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...