Letné ovocie a jeho benefity pre telo

Leto je obdobím, keď nám príroda umožňuje načerpať vitamínové a výživné zásoby na celý rok. Neignorujte sezónne, čerstvé a chutné plody leta. Sú lepšie ako lekárnička.

08.08.2015 08:00
melón, leto. výživa Foto:
Červený melón je multivitamínom na tanieri.
debata

Čučoriedky

Okrem toho, že sú známe afrodiziakum, majú množstvo ďalších výhod, pre ktoré sa oplatí dopriať si ich každý deň. Zlepšujú zrak, vďaka svojmu zloženiu uľavia očiam dlhodobo namiereným na počítač. Čistia tráviaci trakt, zabíjajú baktérie, obsahujú vitamín C, železo, atioxidatny, mnoho minerálov, sú skrátka malými pokladmi našich lesov a hôr.

Jahody

Zdravie, ktoré chutí. Jahody majú vynikajúci liečivý účinok na cholesterol, ktorý po ich konzumácii klesá rovnako ako krvný tlak. Draslík, vláknina, vitamín C sú podporou pre imunitný systém. Sú prevenciou voči šedému zákalu a čo je ich najväčšie plus, vedia byť osožné pri vyhladzovaní vrások. Po jahodovej kúre omladnete a pleť sa ozdraví. Pre ženy sa hodia obzvlášť v skorých štádiách tehotenstva, kedy napomáhajú správnemu vývoju plodu vďaka kyseline listovej a vitamínu B.

Černice

Obsahujú málo známy vitamín K, ktorý je potrebný na správnu funkciu pečene, zabraňuje vzniku infekcií, je nevyhnutný na dobré zrážanie krvi a hlavne podporuje dlhovekosť. Černice sú nápomocné pri boji s rakovinou a význam sa im pripisuje aj ako preventívny činiteľ chrániaci pred rozvojom srdcovo – cievnych ochorení.

Čerešne

Pre každého, kto má problémy so spánkom sú ovocím číslo jedna. Sú prírodným zdrojom melatonínu, ktorého sa počas leta tvorí menej a tak sme náchylní viac sa budiť a menej spávať. Čerešne si odnášajú aj medailu bojovníka voči cukrovke a vďaka podpore pamäti a myslenia sú vynikajúcou desiatovou pochúťkou.

Červený melón

Stačí azda povedať, že táto sladká pochúťka je plná draslíka, antioxidantov, karotenoidov, sacharidov, vitamínu A, B6, a C, vápnika, ale aj zdravých bielkovín a vlákniny. Je to taký multivitamín na tanieri. Preventívne ho užívajte aj pri vypadávaní vlasov, alebo zlom zraku. Zvykne veľmi výrazne napomôcť zlepšeniu oboch diagnóz.

Ríbezle

Malá bobuľa strčí do vrecka farmaceutický aj kozmetický priemysel. Nervy posilňujú vitamíny skupiny B. Rovnako ako zdravú pokožku. Obsahujú vitamín E, chrániaci bunky pred rakovinovým bujnením. Hodia sa na konzumáciu pri zápaloch dýchacích ciest, ale aj hemoroidoch, či vysokom krvnom tlaku. Maska z čiernych ríbezlí priamo na tvár sťahuje póry, dezinfikuje, vyživuje a napína pleť. Určite sa oplatí vyskúšať ich účinky z vnútra aj z vonka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #vláknina #minerály #antioxidanty

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...