Horká verzus mliečna čokoláda. Ktorá je zdravšia?

Ak čokoládu, tak horkú. Tú smieme, počúvame zo všetkých strán. Vraj obsahuje menej kalórií ako mliečna. Kde je pravda?

11.08.2015 09:30
tmavá čokoláda, horká čokoláda Foto:
Horká čokoláda. Zdravšia ako mliečna!
debata

Rovnako kalorické

Horká čokoláda sa od mliečnej líši predovšetkým svojím zložením. Tmavá čokoláda je väčšinou bez mlieka a skladá sa z rovnakej časti kakaovej masy a cukru, pričom kakaového masla obsahuje menej. Varianta z mlieka obsahuje tiež cukor, ale len cca. 12 percent kakaovej hmoty. Inak je v nej 20 percent kakaového masla a 20 percent sušeného mlieka. Energetický obsah je pri oboch čokoládach rovnaký. Na 100 gramov 520 až 560 kilokalórií. Za zázrak pri diéte teda tmavú čokoládu nemožno pokladať ani náhodou. Prečo teda tmavú čokoládu experti napriek tomu odporúčajú uprednostniť pred mliečnou?

Pretože horká je zdravšia!

Kakao obsahuje antioxidanty, ktoré chránia kardiovaskulárny systém. V mliečnej čokoláde síce kakao je, vedci však zistili, že mlieko tento efekt „poprie“. A sme na nule, hoci chceli sme byť pred jej konzumáciou zdravší… Výsledok istej talianskej štúdie potvrdil, že čokoláda je len vtedy zdravá, keď z nej nezjeme viac ako 6,7 gramov denne. Reč je však o horkej čokoláde, je dobré kombinovať ju s pohárom červeného vína.

Mliečna čokoláda. Chutnejšia? Foto: SHUTTERSTOCK
mliečna čokoláda Mliečna čokoláda. Chutnejšia?

Biela „čokoláda“?

Aj vy zbožňujete bielu čokoládu? Siahnete po nej s väčšou radosťou a pochutnáte si na nej viac, ako na mliečnej či horkej? Potom by ste o nej mali niečo vedieť. Vôbec sa totiž nejedná o čokoládu, skôr o zmes tuku, sušeného mlieka a cukru. Takže žiadne výhody z kakaa, zato veľké množstvo kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #antioxidanty #kakao #cukor #kakaové maslo #sušené mlieko

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...