Ktoré potraviny robia nafúknuté brucho? Zoznam nepoteší...

Brucho ako balón! Aj vy to dobre poznáte? Stačí si prehltnúť pár súst, no vaše bruško sa nafúkne a vy máte pocit akoby ste zjedli pol vola. Nehovoriac o nepríjemnom pocite v žalúdku.

03.08.2015 07:00
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi... Foto:
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi štíhle osoby.
debata (1)

Na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne predložili talianski vedci štúdiu, ktorá analyzuje jav týkajúci sa aj tých ľudí, ktorí nemajú nadváhu. Nafúknuté brucho je totiž problém aj pre mnohé štíhle osoby a navyše často spôsobuje bolesti. Aby sme mohli proti nemu bojovať, stačí obmedzovať potraviny, ktoré fermentujú. Bohužiaľ, dlhý zoznam takýchto potravín zahŕňa aj ovocie a zeleninu.

Talianski vedci preukázali, že keď z jedálnička vylúčime potraviny, ktoré vyvolávajú veľkú fermentáciu, nafúknuté brucho spľasne o 50 percent. Ak budeme odporúčanú stravu konzumovať 16 mesiacov, pokles bude činiť až 66 percent. Ide o celkom veľké množstvo potravín, medzi ktorými sú bohužiaľ aj pokrmy odporúčané pre prevenciu rôznych chorôb.

Štúdia prezentovaná najprv na Digestive Disease Week vo Washingtone navyše ukázala, že sa bolesti brucha už po jednom mesiaci stravy bez fermentujících potravín zmierňujú o 40 percent. „Diétu sme predpísali viac ako stovke ľudí oboch pohlaví a sledovali sme ich v priemere viac ako dva roky,“ hovorí Enrico Stefano Corazziari z rímskej univerzity La Sapienza.

„Realizovali sme ju u osôb s dráždivým syndrómom hrubého čreva, ale môžeme ju poradiť všetkým, ktorí majú problémy s nafúknutým bruchom,“ citoval ho denník La Repubblica. Nafúknuté brucho trápi najmenej 20 percent talianskej populácie a narušuje kvalitu života, nielen z estetického hľadiska, ale aj kvôli bolestiam.

A ktoré potraviny nafúknuté brucho robia? Vyhýbať sa musíme potravinám označovaným ako FODMAP. To sú fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly s veľkou fermentačnou schopnosťou. Patria sem jedlá s obsahom oligosacharidov, ako sú strukoviny, niektorá zelenina (karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak), ovocie (napríklad melóny, broskyne, marhule, slivky, mango, čerešne, ringloty, nektárinky či jablká), laktóza (mlieko a mäkké a čerstvé syry) alebo sladidlá ako je sorbitol, xylitol alebo manitol a cereálie ako je pšenica a raž.

Z obilnín si naopak musíme vyberať špaldu a produkty bez lepku, dávať prednosť tvrdým syrom a mlieku bez laktózy, sóje a ryžu. Z ovocia je treba voliť obzvlášť banány, čučoriedky, grapefruity, kiwi, mandarínky, citróny, pomaranče, hrozno, maliny či jahody.

Zo zeleniny si môžeme dopriať zeler, papriky, baklažán, hlávkový šalát, fazuľky, paradajky alebo tekvicu. Zo sladidiel je potrebné dávať prednosť sacharóze, glukóze, javorovému sirupu a umelým cukrom nekončiacim na -ol.

Z cereálií obmedzte spotrebu pšenice a raže (chlieb, cestoviny, kuskus, krekry, sušienky), z ovocia obmedzte jablká, hrušky, marhule, broskyne, mango, čerešne, melóny, ringloty a slivky.

Zo sladidiel sa vyhýbajte medu, fruktóze, kukuričnému sirupu, sorbitolu, xylitolu a manitolu. Vynechajte mlieko a čerstvé a mäkké syry. Zo zeleniny sa vyhýbajte artičokám, špargli, červenej repe, kapuste, brokolici, kapuste, karfiolu, feniklu, cesnaku, cibuli, hubám a zelenému hrášku. Nejedzte fazuľu, šošovicu a hrach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #bolesť #štúdia #vedci #zoznam #jedálniček #brucho #nafúknuté

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...