Na krásne nohy bez kŕčových žíl treba myslieť už v mladosti

Aj tie najkrajšie a najštíhlejšie nohy budete chcieť zakryť nohavicami, ak sa objaví prvá kŕčová žila.

02.08.2015 12:30
krásne nohy, depilácia, kŕčové žily Foto:
Pre krásne nohy cvičte dlhodobo, pravidelne a s menšími záťažami.
debata (3)

Utrpí nielen atraktivita, ale najmä kvalita života, pretože estetický problém nie je pri kŕčových žilách jediný. Ak sa im chcete vyhnúť, rozhodnite sa pre prevenciu.

Vek, pohlavie a genetika

To všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú vznik kŕčových žíl. Lenže to, že ste žena po menopoauze, ktorej mama mala kŕčové žily, vás predurčuje mať rovnaké problémy. Genetika je len jedna stránka veci. Dedičnosť a predispozícia sa správnym prístupom k telu dajú takmer úplne vymazať.

Športujte

Určite už od mladosti. Vzniku kŕčových žíl napomáha obezita a málo pohybu. Problémom je aj príliš veľa pohybu, nesprávne cvičenie, či veľká námaha. Ak sa preto budete chcieť vo vyššom veku zodrať v posilňovni, kŕčovým žilám akurát dopomôžete. Cvičte dlhodobo, pravidelne a s menšími záťažami.

Vysoké topánky striedajte

Zakázať žene vysoké topánky by bolo ako kázať jej chodiť bez vlasov. Vysoké topánky ale treba z času na čas určite vymeniť za tenisky, alebo športovejšiu obuv s klenbou. Tak vaše nohy budú mať zmenu, je menšie riziko, že si nahmatáte stuhnuté žilky pod pokožkou.

Fajčenie

Aj sem zasahuje jeho zhubný vplyv. Čím dlhšie budete fajčiť, tým vyššie riziko s ochoreniami ciev a žíl podstupujete. Kŕčové žily sú ich súčasťou. Je dobré odhodiť hneď prvú cigaretu. Nohy sa vám poďakujú.

Osviežte si sedavé zamestnanie

Nie je to tak zložité, len na to treba občas myslieť. Prejsť sa dá predsa aj v kancelárii, nechodiť výťahom, domov zájsť pešo. Netreba ani platiť za vstup do posilňovne, iba dlhé roky netvrdiť, že sedieť je naše prioritné povolanie. Viac pohybu rozprúdi viac krvi a vaše nohy ostanú pekné aj po päťdesiatke. Len na to netreba rezignovať už v dvadsiatke.

Doprajte si vlákninu

Strukoviny, celozrnné potraviny, ovocie, zelenina. Vláknina je veľkou posilou, keďže jej nedostatok môže spôsobovať kŕčové žily najmä v oblasti konečníka a dolných končatín. Ak mal niekto vo vašej rodine kŕčové žily, vláknina by mala byť chlieb váš každodenný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #varixy #krásne nohy

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...