Chia semiačka - super food nielen pre vegánov!

Už ste o nich počuli. Chia. Dostať ich v obchodoch so zdravou výživou a podobajú sa maku.

05.08.2015 09:30
chia Foto:
Chia semienka.
debata

Píše sa o nich ako o super potravine, jedna čajová lyžička chia semiačok údajne poskytne dospelému človeku všetky potrebné živiny na 24 hodín. Čítajte, aké sú zdravé a čo nimi možno nahradiť.

Vitamínová bomba

Antioxidanty, železo, draslík, omega 3,6 a 9 mastné kyseliny, vápnik, bór, horčík, vitamín A, kyselina listová, zinok, vláknina ale málo sodíka. Všetky tieto vymenované látky sa vopchali do maličkých chia semiačok, vďaka čomu si zaslúžili nálepku „zdravá potravina“.

Varenie s chia

Chia semiačka sa dajú pekne využiť aj v kuchyni. A to na mnoho spôsobov. Možno ich pridať do pečiva, obohatiť nimi lekvár, vyrobiť z nich smoothies, zamiešať do ovsených vločiek, úžasne chutí napríklad aj puding z chia semiačok. Ak ich necháme namočené vo vode, vytvorí sa z nich želalatínová hmota, ktorú možno použiť vo vegánskej kuchyni. Napučené semienka vzbudzujú v žalúdku pocit sýtosti, čo je zas veľmi chcené pri chudnutí. Tento účinok však ešte nebol vedecky podložený.

Priatelia vegánov

Z chia semiačok sa tešia predovšetkým vegáni, pretože obsahujú niektoré vitamíny a minerálne látky, ktoré sa dajú získať len zo živočíšnych zdrojov. Vajíčka možno pri pečení nahradiť chia semiačkami. Všetko však má svoje ale a „superfood“ chia semiačka sú dosť drahé, čo možno smelo zarátať medzi ich tip-top nevýhody. Posúďte sami, len 500 gramov tohto zázraku možno kúpiť až za 5 až 10 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antioxidanty #chia semiačka #super food #vitamínová bomba #puding

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....