5 tipov ako prežiť leto v zdraví

Kolapsy, spálené pokožka, hnačky, úpaly, prehriata. Hovorí sa im letné diagnózy a šíria sa ako chrípka.

30.07.2015 07:00
leto, pláž, slnečná ochrana Foto:
Pred slnkom si chráňte hlavu, oči aj pokožku.
debata

Môžete sa však proti nim zaočkovať dodržiavaním základných rád na letné prežitie.

Ochraňujte pokožku

Nielen pri opaľovaní. Nepodceňujte slnko ani pri prechádzke mestom, či počas venčenia psa. Chráňte si pokožku pri bežnom pohybe vonku minimálne faktorom desať až pätnásť. Na tvári, rukách aj odhalených častiach tela. Faktor zvýšte, ak máte na odhalených miestach kože aj materské znamienka. Prípadne ich môžete aj prekryť špeciálnymi ochrannými náplasťami.

Nepite nárazovo

Doprajte si nápoj bez cukru, aj toho umelého, čiže najlepšie čistú vodu každú pol hodinu. Aspoň malý pohár. V lete, pri zvýšenom potení, môžete počas dňa siahnuť aj po minerálnej vode, aby ste doplnili soli, ktoré ste vypotili a ostali na šatách v podobe prepotenej mapy.

Nastavte si správne klímu

Striedanie prechodu z klimatizovaného priestoru do pekelnej horúčavy môže spôsobiť kolapsové stavy. Ideálne pre klimatizovanú miestnosť je nastavenie o 5 stupňov Celzia menej v porovnaní s okolím. Ak tento pomer nemôžete z nejakých dôvodov dodržať, aklimatizujte sa na teplo postupne. Napríklad vystúpením do neklimatizovanej časti a až následne sa vydajte na slnko. Tepelné šoky sú pre telo ako rany pod pás.

Stavte na zeleninu

Nemusíte zjesť nič pokazené a ak by nebolo vonku 35 stupňov, nebolo by žiadne grúlenie v žalúdku. Mäso však prehrieva naše orgány a telo ho dlho trávi. Ťažšie jedlá v lete neprimerane zaťažia už aj tak prehriaty organizmus a on sa pokrmu potrebuje čo najrýchlejšie zbaviť. Je jedno, ktorým otvorom. Varte ľahko, použite viac zeleniny, menej korenín a leto bude v pohode a s ním aj váš žalúdok.

Žiadne mokré plavky

Je síce teplo, ale plavky po vyjdení z vody, najmä ak sú obtiahnuté, vedia nesmierne chladiť. Na najcitlivejších miestach. Nie je žiadna hanba, ak sa prezlečiete po kúpaní do plaviek suchých. Zamedzíte tým vzniku kvasinkových infekcií na ohanbí aj zápalu močového mechúra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #klimatizácia #pitný režim #opaľovanie #ochrana pokožky

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....