Ako zvládnuť horúčavy s tehotenským bruškom?

Či ste na začiatku tehotenstva alebo pár týždňov pred pôrodom, tropické horúčavy budúce mamičky vedia slušne potrápiť.

27.07.2015 14:30
tehotenstvo, nevoľnosť Foto:
Ako si pomôcť počas horúčav?
debata

Nie je žiaden dôvod, aby sa tehotné ženy pred slnkom schovávali. Avšak čo sa pobytu na slnku týka, mali by ste byť opatrnejšia. Pokožka sa počas tehotenstva správa trocha inak a je náchylnejšiana na vznik pigmentácií. Krémy by tak mali mať ochranný faktor minimálne 30 a je nutné sa natrieť aj v prípade, že sa „len“ vyberiete ráno pešo do práce. Slnko je pre mamičky žiaduce, pretože vďaka nemu telo produkuje vitamín D, ktorý potrebuje dieťatko pre svoj rast. Okrem toho, primeraný pobyt na slnku je skvelý aj na dobrú náladu počas dňa.

Extrémnym horúčavám, najmä počas obeda, je dobré sa vyhnúť. Dbajte na pitný režim, hoci v tehotenstve to znamená aj vyššiu frekvenciu návštev toaliet. Je dobré, ak sa množstvo tekutín v tele prirodzene upraví, je to žiaduce aj pre výživu bábätka. V opačnom prípade sa môže dostaviť závrat. Lepšie urobíte, ak siahnete po neperlivých vodách, prípadne ovocných čajoch s pár kvapkami citrónu. Tieto nápoje organizmus aspoň sčasti vnútorne ochladia.

Teplo sa stáva problémom vtedy, ak sa prehrieva. Preto je dôležité, aby ste boli schopná poskytnúť telu istú teplotnú kompenzáciu – či už si na chvíľu sadnete na lavičku do tieňa alebo do mierne klimatizovanej kaviarne. Oblečenie by malo byť ľahké a vzdušné, vaše topánky o pol čísla väčšie vzhľadom na skutočnosť, že chodidlá môžu opuchnúť.

Je dobré mať v kabelke dobre vychladenú vody a papierové vreckovky – v prípade prehrievania organizmu si navlhčite vreckovku a pretrite si čelo, dekolt, krk a ramená.

Pachy, ktoré sa najmä počas cestovania vo verejnej doprave počas leta znásobujú, môžu byť pre tehotné ženy extrémne nepríjemné. Preto majte po ruke obľúbený krém na ruky či parfém, ktorého vôňa vám vyhovuje. Nastriekajte si trocha do vreckovky alebo na zápästie, priložte si ju k nosu, ostatné pachy tak nebudú také nepríjemné.

Vo všeobecnosti je dôležité, aby ste počúvali signály vášho tela. Závrat či náhla únava je pre vás signálom, že telo potrebuje oddych. AK sedíte, vyložte si nohy na stoličku, aby mohla krv prúdiť lepšie. Ak je to možné, chodidlá a lýtka si osprchujte studenou vodou, zmiernite opuchy a pocítite osvieženie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #tehotenstvo #bábätká

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...