Sezam: Semiačko, čo otvára bránu ku zdraviu

Poznala ho indická ajurvéda aj egyptskí liečitelia, ako silného spojenca zdravia a spoľahlivý liek na mnoho neduhov.

26.07.2015 12:00
sezam Foto:
Egypťania mali sezam v takej úcte, že sa objavuje aj na maľbách vo vnútornej strane hrobiek.
debata

V takmer nezmenenej podobe ho máme na stole aj dnes, s rovnako silnými účinkami. Sezam je pritom jedna z mála plodín, ktorá chutí a na vylepšenie zdravotného stavu si ho ani nemusíte v jedlách všimnúť. Nie je totiž chuťovo výrazný, ale výrazne pomáha.

Sezam, otvor sa…

Najideálnejšie pre zdravie je sezam konzumovať v prirodzenom stave, teda nelúpaný. Ten obsahuje najviac výživných látok. V šupke sa totiž nachádzajú vitamíny a minerály, ktoré šúpaním zmiznú. Semienka obsahujú horčík, železo, mangán, meď, vápnik, fosfor aj draslík. Celý rad vitamínov B, vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, proteíny a len minimum sacharidov. Väčšinu semiačka totiž tvoria zdravé tuky.

Silný hráč proti civilizačným ochoreniam

Indická ajurvéda si dodnes získava dobré meno svojou úspešnosťou liečby a práve sezam je veľmi častou zložkou liečiv. Egypťania mali sezam v takej úcte, že sa objavuje aj na maľbách vo vnútornej strane hrobiek. Obsahuje silný antioxidant lignan, čim zabraňuje rakovinovému bujneniu a napriek tomu, že obsahuje mnoho tuku, znižuje aj hladiny zlého cholesterolu.

Na psychiku aj osteoporózu

Ak chcete získať zo sezamu čo najviac, platí to, čo aj pri ostatných semiačkach. Dôležité je dobre ho pohrýzť. Potom sa môžete tešiť, že sa vám zlepší pamäť, získate viac energie počas dňa a sezam dokonca blokuje aj depresívne stavy. Okrem psychiky pomáha aj pri liečbe artritídy, osteoporózy a vysokého tlaku, keďže vďaka svojmu zloženiu kompenzuje práve to, čo telu chýba, ak ho postihnú uvedené diagnózy. Vďaka vysokému obsahu stopových prvkov priaznivo pôsobí aj na pokožku a nechty. Skutočne veľmi rýchlo a účinne.

Sezam v kuchyni

Samotné jedlo nás môže liečiť, netreba pripravovať žiadne zvláštne recepty ani tinktúry. Stačí sezam primiešať do orechov, strúhanky, šalátov, pridať na pečivo, pokojne aj do ryže, či mäsa. Chutnou a funkčnou potravinou je aj sezamový olej. Lisovaný za studena patrí k prvým olejom, ktorý sme na svete poznali. Asýrčania ním liečili nielen z vnútra, ale aj prikladaním na rany. Zaujímavosťou je aj sezamové mlieko, ktoré si môžete vyrobiť doma. Stačia 4 lyžice semienok dobre rozmixované v 3 decilitroch vody. Mlieko treba piť čerstvé a je zdravou a plne funkčnou náhradou mlieka kravského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #sezam #semienko

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...