Ako sa správate po niekoľkých pohárikoch? Nájdite sa!

Psychológovia z americkej University of Missouri vymedzili štyri typy správania sa v podnapitom stave.

21.07.2015 07:00
dovolenka, ženy, alkohol Foto:
Čo s vami urobí alkohol?
debata

Skupiny nazvali Hemingway, Zamilovaný profesor, Mary Poppins a Pán Hyde podľa špecifických vlastností, ktoré v osobnostných testoch vykázalo 364 mužov a žien. Účastníci a účastníčky pritom testy absolvovali dvakrát. Prvý raz mali odpovedať, ako sa správajú za triezva, a potom po konzumácii alkoholu. Vedci o svojom výskume napísali v magazíne Addiction Research and Theory.

Výskumníci zistili, že najväčšiu skupinu tvoria tí, ktorých označili typom Hemingway podľa už zosnulého amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya. Ide o ľudí, ktorých správanie sa po konzumácii alkoholu veľmi nezmení. Ich svedomitosť a intelekt alkohol výrazne nezníži, sú viac spoľahliví a organizovaní a lepšie rozumejú abstraktným pojmom. Názov dali skupine podľa literáta preto, že sám Hemingway o sebe tvrdil, že sa nikdy neopil, hoci konzumoval množstvo whisky.

Názov skupiny Zamilovaný profesor vychádza z rovnomenného filmu z roku 1996 s Eddiem Murphym v hlavnej úlohe. Ľudia tohto typu sa po konzumácii alkoholu dramaticky menia, získavajúc výraznú odvahu. Títo ľudia navyše zažívajú druh chemickej transformácie – z introvertov sa stávajú otvorenejšími. Výskum tiež ukázal, že počas opitosti vykazujú veľký pokles svedomitosti. Vedci do tejto skupiny zaradili 20 percent účastníkov.

Typ Mary Poppins vo výskume reprezentovalo 15 percent účastníkov a charakterizovalo ho správanie sladkej a jemnej Mary Poppins, hlavnej postavy série kníh pre deti z pera P. L. Travers. Táto skupina, prevažne zastúpená ženami, si udržuje priateľský, spolupracujúci a súcitný prístup. „Počas intoxikácie ich svedomitosť, intelekt a ochota klesá menej než priemer,“ uviedli vedci.

Poslednú skupinu zastupujú ľudia, ktorí sa v opitosti stávajú výrazne nepríjemnými. Ich svedomitosť a intelekt výrazne klesá podobne ako u pôvodcu názvu skupiny, Pána Hydea z knihy Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda Roberta Louisa Stevensona. Podľa výskumníkov, ľudia tohto typu majú tendenciu správať sa výrazne menej zodpovedne a rozumne a viac nepriateľsky. Svoje správanie si často neskôr nepamätajú a existuje veľká pravdepodobnosť, že zaň môžu mať problémy aj so zákonom. Túto skupinu zastupovalo 23 percent účastníkov ankety, pričom dve tretiny z nich boli ženy.

debata chyba
Viac na túto tému: #správanie #skupina

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...