Smoothies sú mňam! A vieme, ako z nich spraviť aj zdravú pochúťku

Nápoje menom smoothie získali už popularitu aj na Slovensku. Ale ak si myslíte, že môžu byť len maškrtou, ktorá je v zdravom a vyváženom jedálničku povolená len občas, presvedčíme vás o opaku.

22.07.2015 07:00
Zdravé smoothies môžu byť súčasťou jedálnička... Foto:
Zdravé smoothies môžu byť súčasťou jedálnička aj pri diéte.
debata (1)

Smothie si dnes už bez problémov môžete pripraviť doma a jeho súčasťou môžu byť veľmi zdravé a chutné potraviny, ktoré sú skvelým doplnkom výživy pre aktívneho človeka.

Základom je, samozrejme, ovocie – mnohí z nás ho vnímajú najmä ako zdroj sacharidov a pri diétach väčšina odborníkov jeho konzumáciu odporúča obmedziť. Najmä vo večerných hodinách. Predpokladajme však, že patríte k aktívnym ženám (alebo mužom), ktorí nediétujú, ale snažia sa zdravo stravovať popri pravidelnom cvičení. V takom prípade sa ovocia a smoothies z neho určite nebojte. Akurát pridajte nasledovné:

1. Proteíny

Súčasťou smoothie by mal byť proteín. Do nápoja ho dodáte, ak pri príprave s ovocím rozmixujete napríklad pár lyžíc gréckeho jogurtu, môžete vyskúšať aj neochutené tofu alebo tí najortodoxnejší cvičenci proteínový prášok.

2. Zdravé tuky

Vďaka zdravým tukom dokáže naše telo absorbovať dôležité vitamíny – aj tie, na ktoré je bohaté ovocie, ktoré budeme popíjať v tekutom stave. Nebojte sa teda do svojho smoothie pridať napríklad pár kociek z dužiny avokáda, prípadne slnečnicové alebo ľanové semienka. Tiež to môžu byť mandle, tie sa však ťažko melú v mixéri, v takom prípade pridajte mandľový prášok.

3. Vlákninu

Na vlákninu sú bohaté mnohé druhy ovocia aj zeleniny, ale pokiaľ budete siahať po takých, ktoré jej majú ešte o trošku viac, určite sa nemusíte obávať o svoju líniu alebo jedálniček. Z ovocia sú to napríklad bobuľové plody, v prípade zeleniny je skvelou voľbou uhorka, alebo cuketa – ktorých chuť navyše nebudete pri správnej dávke v smoothie cítiť. Nebojte sa použiť v smoothie aj šupky, ktoré sú mimoriadne dobrým zdrojom vlákniny. Napríklad z jabĺk.

A jeden tip na zdravé smoothie:

Banánovo-uhorkové smoothie

  • 1 banán
  • tretina zhruba rovnako veľkej uhorky
  • 150 ml nízkotučného mlieka (môžete nahradiť sójovým)
  • 3 lyžice jogurtu
  • 1/2 polievkovej lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok

Všetko vložte do mixéra a mixujte dovtedy, kým sa nevytvorí jednoliata jemne kašovitá, ale tekutá hmota. Smoothie podávajte hneď, alebo nechajte vychladiť. Pred konzumáciou však premiešajte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #zdravie #aktivita #vláknina #smoothie #proteín

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...