Sezóna cukety je v plnom prúde: Pre toto by ste ju mali jesť...

Jej sezóna práve vrcholí. Ak ste na jar do svojej záhradky nasadili semiečka cukety, teraz sa už určite tešíte z prvých plodov. Prípadne vyrazte na trh a kúpte si pár. Oplatí sa to.

15.07.2015 07:00
Cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata

Cuketa patrí totiž medzi mimoriadne výdatnú, zdravú a pritom veľmi ľahkú zeleninu, ktorú ocení váš jazýček, ale aj telo.

Je bohatá na vitamín C a vitamín A (v surovom stave), čo z nej robí skvelú potravinu v prevencii proti starnutiu kože, posilneniu imunity, ale tiež napríklad na ochranu tela pred voľnými radikálmi. Proti nim účinkuje aj mangán, ktorý sa v cukete nachádza a pomáha okrem iného k lepšej hustote a pevnosti kostí. Draslík prítomný v tejto zelenine sa zase podieľa na zdravých svaloch a pomáha najmä srdcu, znižuje krvný tlak a odbúrava príliš vysokú hladinu sodíka v tele. Luteín a zeaxantín v nej pomáhajú k udržaniu zdravého zraku.

Asi 100 gramov nakrájanej surovej cukety obsahuje 22 miligramov vitamínu C, čo je zhruba 29 percent odporúčanej dennej dávky pre ženu. V rovnakom množstve sa pritom nachádza energia len 17 kalórií, čo robí z cukety jednu z najvhodnejších súčastí diétneho jedálnička. Šupka cukety obsahuje množstvo vlákniny, ktorá pomáha zlepšiť trávenie. Pri jej konzumácii sa však presvedčte, že cukety neboli chemické ošetrované. Ak nie, stačí ich len dobre vyumývať pod prúdom vody, prípadne šupku pretrieť aj vlhkou handričkou a opláchnuť.

Ako vybrať správnu

Ani príliš malá, ani príliš veľká. Plody zhruba 15 centimetrov dlhé, ktoré majú žiarivú zelenú šupku a sú na dotyk tvrdé, budú najideálnejšie. Aj na surovú prípravu, aj na varenie či smaženie.

Ako ju konzumovať

Nebojte sa jedávať cuketu aj surovú. Jej dužina je jemne nasladlá a chutná. Môžete ju nakrájať do šalátov, prípadne nastrúhať. Častejšie býva súčasťou rozličných omáčok či mäsových pokrmov na šťave. Môžete však z nej urobiť napríklad aj pyré, ktoré zmiešate pol na pol so zemiakovým. V mnohých slovenských domácnostiach je populárne cuketu vysmážať podobne ako karfiol či brokolicu. Nezavrhujeme to, ale uvedomte si, že to je asi jej najmenej zdravá alternatíva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #benefity #vitamín #cuketa

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...