Pomarančový džús. Naozaj je nebezpečný?

Nedávna štúdia ukázala, že obľúbený nápoj väčšiny, pomarančový džús, podporuje rakovinu kože.

08.07.2015 07:00
pomarančový džús, pomaranč Foto:
Aj vy pijete ráno pomarančový džús?
debata

Ľudia, ktorí ráno radi vypijú pohár pomarančovej šťavy, si koledujú o malígny melanóm – o vzácny a zároveň najnebezpečnejší typ rakoviny kože. Preukázali to výsledky aktuálnej štúdie z Brown University.

Štúdie sa zúčastnilo 100-tisíc dospelých. Sledovaní boli viac ako 25 rokov. Podľa vedcov stúpa u ľudí, ktorí pravidelne pijú pomarančový alebo grepový džús, riziko, že sa u nich rozvinie melanóm. Tí, čo pijú raz denne pomarančovú šťavu, mali o 25 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu.

Ľudia, ktorí si trikrát do týždňa alebo dokonca častejšie, doprajú grapefruit, majú podľa vedcov až o 41 percent vyššiu šancu, že ochorejú na najhorší typ rakoviny kože. Avšak tí, čo pomarančovú šťavu nepijú častejšie ako raz za týždeň, sa podľa najnovších prieskumov nemajú čoho obávať.

Ochrana proti slnku

V rámci vedeckej komunity sa objavila aj skepsa ohľadne spomínaného výsledku štúdie. Avšak Abrar Quereshi, jeden z popredných vedcov, ktorí na štúdii pracovali, tvrdí: „Je jasné, že niektoré zložky citrusov vysvetľujú tieto asociácie. Citrusové ovocie obsahuje fotoaktívne zložky ako psoralen, ktorý spôsobuje, že koža je na slnečné svetlo citlivejšia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #skepsa #grapefruit #pomarančový džús

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...