Vrásky z cvičenia? Áno, sú hrozbou. Takto sa im vyhnite!

Cvičením k fyzickej kráse a dokonalosti - platí to naozaj? Pokiaľ ide o našu figúru, cvičenie pod odborným vedením dokáže zázraky. Ale aj to môže mať jeden zádrheľ.

09.07.2015 07:00
cvičenie - tuk - strata tuku - vek Foto:
Dlhodobá výrazná fyzická záťaž môže pôsobiť negatívne na našu tvár a jej vzhľad.
debata

Ak patríte medzi ortodoxných aktívnych jedincov a už roky pravidelne viackrát denne cvičíte, možno ste si to všimli tiež. Alebo máte niekoho podobného vo svojom okolí. Cvičí ako blázon, na tele nemá gram tuku a telo pevné a pružné. Lenže, to neplatí aj o tvári.

Dôvod je jednoduchý, výrazné kardiovaskulárne cvičenie totiž dokáže pôsobiť na náš výzor aj negatívnejším spôsobom. Pridávať vrásky a spôsobovať predčasné starnutie.

V angličtine má tento stav názov „gym face“ (tvár z fitka), no doslova označuje pokožku, ktorá v dôsledku dlhodobého a pravidelného cvičenia na doraz dostáva zabrať a starne rýchlejšie ako u iných. Jej najčastejšími obeťami bývajú bežci, ktorí viackrát týždenne behávajú dlhé trate. Ale aj ďalšie fyzické aktivity s vysokou záťažou môžu povedať svoje. V podstate dochádza k tomu, že dlhodobá záťažová aktivita spôsobuje nedostatok kyslíka v tukových zásobách v pokožke tváre (najmä líčkach) a tvár rýchlejšie starne. Stráca elasticitu a jas.

Aj na takéto hrozby však existujú podľa odborníkov riešenia. A reč nie je o zákrokoch na klinike krásy. Stačí napríklad jemne upraviť cvičenie. Vhodnejšie je venovať sa aktivite v krátkych intenzívnych intervaloch – od tridsať sekúnd do minúty a striedať ich s rovnakou časovou zložkou oddychu. Pri kardiovaskulárnych aktivitách je dobré striedanie aj s prácou s činkami. Beh či bicyklovanie robte radšej v kratších intervaloch.

A v neposlednom rade môže zaúčinkovať aj vhodná strava. Tuky v nej sú v tomto prípade dôležitou zložkou – ide však o tuky zdravé. Odporúča sa napríklad konzumácia avokáda, olivového oleja či napríklad rýb. Pomôžu aj mliečne výrobky.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #cvičenie #prevencia #vrásky

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....