Pozitíva a negatíva cholesterolu: Čo by ste mali vedieť

Strašili vás cholesterolom? Stačí sa pozrieť pravde do očí, zasvietiť svetlo poznania do temného kúta a z bubáka môže byť zrazu pomocník.

26.06.2015 09:30
jedlo - cholesterol - zdravá kuchyňa - nezdravá... Foto:
Najčastejším dôvodom zlého cholesterolu je nesprávna strava a životný štýl.
debata (1)

Nie je cholesterol ako cholesterol a hoci môže aj škodiť, rovnako aj lieči a v našom tele má svoje miesto.

Záhadné LDL a HDL

Skratky, v ktorých má veľa ľudí jasno. Aspoň zdanlivo. LDL je ten zlý a HDL ten dobrý. Každá minca má dve strany a zdá sa teda, že to platí aj pri cholesterole. Je to však zjednodušený obraz, pretože cholesterol dnes nie je tak jednoznačným negatívom ako bol pred pár rokmi označovaný. Dokonca aj bubák so skratkou LDL nemusí ísť čo čisto negatívny faktor.

Rast svalov

LDL cholesterol spôsobuje svojimi účinkami upchávanie ciev a stáva sa rizikovým faktorom pre infarkt. To je však len dôsledok, že naše telo rezignovalo na pohyb a tvorbu svalových vláken. LDL cholesterol doslova lepí poškodenia ciev a ako hovoria vedci, bez neho by sme zomreli. Koniec – koncov, práve ľudia so zvýšením LDL cholesterolom dosahovali vysoký nárast svalovej hmoty. Steve Riechman  Univerzity v Pittsburghu hovorí, že nemožno žiadny cholesterol označiť za zlý, len jeho zlé hladiny. Veď cholesterol v správnom množstve potrebujeme na stavbu bunkových membrán, hormónov, vitamínu D aj žlče.

Odstránenie škodlivín

Všetko stojí na štruktúre cholesterolu a tak, čo LDL lepí, ten druhý s označením HDL očisťuje. Odstraňuje z ciev práve usadeniny svojho kolegu. To naznačuje, že cholesterol ako celok pracuje v symbióze a nemožno žiadnu jeho zložku označiť za zlú.

Kedy nastáva problém?

Problém s cholesterolom je jednoznačný. Škodí ho veľa, škodí ho málo, dokonca aj zlý pomer medzi LDL a HDL. Ku cholesterolu určite netreba pristupovať ako k strašiakovi, nie je totiž o nič nebezpečnejší ako kyslík, či voda v našom tele, ktoré majú pre organizmus pri zvýšenej hladine rovnako fatálne dôsledky.

Nebudete mať problém s cholesterolom, ak ten „zlý“ zamestnáte. Väčším pohybom začnete vytvárať nové svalové vlákna. Pomôžete mu budovať a nie sa hromadiť. Prirodzene ženám po päťdesiatke ubúda svalovej hmoty. Práve to súvisí aj s nárastom cholesterolu. Strava bohatšia na zeleninu, zdravé tuky a činka do ruky. To je liek, vďaka ktorému z cholesterolu v tele vyťažíte len pozitívne maximum.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #strava #cholesterol #cievy #cukor #dobrý #zlý

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...