Narodená na jar? Máte šťastie, do vienka ste dostali menej chorôb

Ľudia narodení v septembri až novembri majú o trochu viac chorôb ako tí, ktorí prišli na svet v máji či inokedy na jar. Tvrdia to vedci z Columbijskej univerzity v New Yorku.

18.06.2015 11:00
žena - šťastie - lúka - vôňa - krása Foto:
Osoby narodené na jar sú vraj zdravšie.
debata

Podľa výsledkov ich výskumu závisí od mesiaca narodenia až 55 chorôb. Dôležitejšia pre zdravie ako dátum narodenia je ale podľa nich životospráva a pohyb, uviedol odborný portál Pourquoi docteur.

A ako vlastne výskumníci prišli na svoje závery? Pomocou matematického modelu preskúmali zdravotnú dokumentácie 749 000 ľudí, ktorí sa narodili v rokoch 1900 až 2000 v New Yorku. Z 1668 sledovaných chorôb ich je 55 spojených s mesiacom narodenia. Jedná sa napríklad o angínu, srdcovú slabosť, dýchavičnosť alebo pohlavné choroby, uviedli výskumníci v štúdii zverejnenej v miestnej odbornej tlači.

„Nie je potrebné mať kvôli týmto výsledkom veľké obavy. Aj keď sme našli významné súvislosti (medzi mesiacom narodenia a chorobnosťou), celkové riziko nie je zvlášť vysoké,“ zdôraznil hlavný autor správy Nicholas Tatonetti. Väčší vplyv než mesiac narodenia má podľa neho vplyv na zdravie ľudí ich životospráva a pohyb.

Vedecký tím Columbijskej univerzity sa bude otázkou ďalej zaoberať. A to skúmaním spojitostí medzi mesiacom narodenia a chorobnosťou u obyvateľov ďalších miest Spojených štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vedci #ročné obdobie #narodenie #chorobnosť

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...