Manželstvo prospieva viac mužom než ženám

Nová štúdia ukázala, že ženám manželstvo neprospieva tak ako mužom. Pritom bolo manželstvo už dlhšie považované za zväzok, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie zúčastnených s tým, že manželské páry oveľa častejšie žijú dlhšie a majú menej emocionálnych problémov než ľudia slobodní.

16.06.2015 11:00
debata

Veď aj britskí vedci nedávno zistili, že u slobodných mužov má „sloboda“ neblahý vplyv na ich zdravie, zatiaľ čo slobodné ženy podobnými negatívnymi dôsledkami netrpia.

U žien stredného veku, ktoré sa nikdy nevydali, existovala rovnaká pravdepodobnosť vzniku metabolického syndrómu – kombinácie cukrovky, vysokého krvného tlaku a obezity – ako u žien vydatých, odhalila štúdia vykonaná expertmi z prestížnej londýnskej vysokej školy University College London (UCL), Londýnskej ekonomickej školy (LSE) a Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny. A aj keď existovalo u týchto slobodných žien zvýšené riziko problémov s dýchacím ústrojenstvom, bolo oveľa nižšie ako riziko týchto chorôb u slobodných mužov. A podobné to bolo aj v prípade srdcových problémov. „Nevydať sa či nežiť v spoločnej domácnosti je pre ženy oveľa menej škodlivé ako pre mužov,“ uviedol George Ploubidis z UCL.

Vydaté ženy majú priemerne rovnaký zdravotný... Foto: SHUTTERSTOCK, Ilustračné foto
dvojica, pár Vydaté ženy majú priemerne rovnaký zdravotný stav ako slobodné, kým slobodní muži sú na tom výrazne horšie ako ženatí páni.

Prieskum takisto ukázal, že rozvod nemá škodlivý vplyv na budúce zdravie mužov aj žien v prípade, že si nájdu ďalšieho partnera. „Množstvo štúdií zistilo, že ženatí a vydatí ľudia sú na tom zdravotne lepšie ako slobodní,“ doplnil Ploubidis. „Náš výskum však ukázal, že ľudia, ktorí zažili odlúčenie, rozvod a nový sobáš, majú v strednom veku podobný zdravotný stav ako ľudia, ktorí sú ženatí a vydaté,“ dodal.

Predchádzajúce štúdie tiež odhalili, že zdravie sa u mužov po rozvode zhoršuje. V dlhodobom horizonte sa však všetko vracia do normálu a ich zdravotný stav je rovnaký ako pred rozvodom, uviedli vedci. Pre svoju štúdiu analyzovali informácie o viac ako 10-tisíc ľuďoch narodených v Anglicku, Škótsku a vo Walese v rovnaký týždeň na jar 1958.

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #vedecká štúdia #pozitívny vplyv

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...