Zlý cukor a jeho dobré alternatívy

O cukre sa hovorí ako o bielom jede a umelé sladidlá tiež nie sú práve dobrou správou pre naše telo.

16.06.2015 14:00
sévia, sladidlo, cukor Foto:
Rastlinky stévie majú sladké a chutné listy.
debata

Našťastie nám príroda dala dostatok alternatív, ako si užiť sladký život a neškodiť organizmu.

Sladký zabijak

Biely cukor je vynález ľudstva podľa niektorých horší ako tvrdé drogy. Okrem toho, že skutočne spôsobuje závislosť, negatívne vplýva na celé naše telo od srdca cez obličky až po mozog. Telo síce funguje práve na sacharidoch, no dávať mu biely cukor je ako poháňať plachetnicu tornádom. Následky budú katastrofálne. Biely cukor k životu nepotrebujete a pre pocit sladkosti siahnite po alternatívach, ktoré telu neškodia, naopak prospievajú.

Stévia

Rastlinka, ktorej listy sú sladké a chutné. Dá sa pestovať aj doma, neškodí diabetikom. Pár lístkov plne nahradí lyžičku cukru, dokonca sa používa aj v kuchyni. Nie je totiž rovnako, ale tristokrát sladšia ako bežný cukor. Je to doslova spása pre tých, čo sa rozhodli zhadzovať na váhe, ale sladkého sa nevedia vzdať. Ako už asi tušíte, hoci je sladšia, kaloricky je v porovnaní s cukrom absolútne poddimenzovaná.

Kokosový cukor

Má nízky glykemický index, takže nebude vo vašom tele s inzulínom mávať ako na horskej dráhe. Kokosový cukor je plný výživných látok a jeho výhoda spočíva v tom, že plne nahradí všetok cukor, ktorý dnes používate v kuchyni. Netreba sa báť kokosovej príchute. Je len príjemne sladký.

Med

Poklad, ktorý nám dali včely. Je to najzdravšie sladidlo na svete. Pôsobí omladzujúco, posilňuje imunitu, je antiseptický aj antibakteriálny. Pôsobí skvele na trávenie. Ak je biely cukor jed, tak med je presný opak. Má však nevýhodu, je vhodný len do studenej kuchyne. Zahrievaním nad 80 stupňov Celzia stráca svoje pozitívne vlastnosti a mení sa zo zásaditého na kyslý.

Javorový sirup

Keď sa objavil na trhu, rozšírili sa fámy o jeho schopnosti liečiť rakovinu aj takmer všetky civilizačné ochorenia. Nie je to všeliek, ale obsahuje množstvo antioxidantov, vápnik, draslík, spektrum vitamínov aj pre telo potrebných kyselín. V prvom rade je ale skvele sladký. Na dochutenie vločiek, čaju, hotových jedál. Jeho chuť je famózna. Stačí trochu obliznúť a zaženie dokonale chuť na sladké.

Ryžový sirup

Pri porovnaní s rafinovaným cukrom má len o niečo menej kalórií a dosť vysoký glykemický index, takže to s ním netreba preháňať. Neobsahuje však žiadnu fruktózu, je výnimočne sladký s neutrálnou chuťou. Preto je vhodný na pečenie aj v studenej kuchyni. Pochváliť sa môže prirodzeným zdrojom mangánu, horčíka a zinku plus ďalších látok. Je preto vynikajúcou náhradou bieleho sladidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #trstinový cukor #stévia #repný cukor #javorový sirup #sladidlo

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...