Riadite sa pri výbere lekára recenziami?

Nájsť skvelého odborníka s ľudským prístupom naozaj nie je ľahké.

16.05.2015 17:00
lekár, prevencia, tlak krvi Foto:
Výber lekára je pre mnohých náročná záležitosť.
debata

Niekto sa poradí s rodinou či známymi, iní dajú prednosť odporúčaniam na internete a ďalší vyberá náhodne alebo podľa miesta bydliska.

Ako ste na tom vy? Je pre vás názor diskutujúcej verejnosti rozhodujúci, prípadne vás čiastočne ovplyvní? Alebo naopak, myslíte si, že vôbec nie je pravda, čo sa vo virtuálnom svete popíše a radšej si doprajete osobnú skúsenosť?

Andrea (37), Bratislava, kozmetička

„Nikdy som neriešila k akému lekárovi pôjdem. Išla som vždy k tomu ku komu som podľa obvodu patrila. Bola to veľká chyba, lebo určite nie každý lekár je dobrý. A ja som na svoju naivitu doplatila. Chodila som totiž roky k veľmi nepríjemnej gynekologičke, ktorá nestála za veľa ani ako odborník ani ako človek. Pochopila som to, keď som ako tehotná začala krvácať. Išla som k nej, hoc jej ordinačné hodiny práve končili. Nádejala som sa, že ma vyšetrí, dá lieky alebo pošle do nemocnice. Veď ako prvý krát tehotná som vôbec netušila čo mám robiť. Ona ma arogantne odbila, že už má po ordinačných hodinách a mám ísť domov alebo na pohotovosť do susedného mesta. Kým som prišla domov, potratila som. Škoda, že vtedy nebol internet tak dostupný ako je dnes, určite by odo mňa táto doktorka dostala "palec dolu“. Dnes, keď hľadám lekára pre seba alebo pre deti, volím skôr odporúčanie kamarátok, staršej sestry alebo mamy. Internet využívam iba v prípade, že ide o vážnejší problém a nik z blízkych mi nevie dať referencie."

Katarína (39), Trnava, asistentka

„Keďže u nás v rodine je tých chorôb naozaj dosť a nie vždy sme mali príjemnú skúsenosť, rozhodla som sa selektovať lekárov podľa recenzií na internete. Áno, priznávam, nie všetko musí byť pravda, čo sa na internete a v recenziách na lekárov popíše, ale neverím, že by niekto mohol mať desiatky pozitívnych ohlasov a nebola by to pravda. A i preto, keď hľadám lekára, vyberám si takého, ktorého odporúčajú aj iní, napíšu plusy aj mínusy danej ordinácie a ja viem, čo môžem očakávať. Ešte sa mi nestalo, že by môj pocit po návšteve vybraného doktora nebol zhodný s tým, čo tvrdili o ňom iní pacienti. Nuž, a priznávam, že ak som mala náhodou nepríjemnú skúsenosť s lekárom, určite som ho na webe ohodnotila. Možno i takýmto spôsobom "donútime“ lekárov byť k pacientom príjemný a najmä ľudský."

Martina (29), materská dovolenka

„Nie, lekárov si nevyberám podľa referencií na internete. Ak naozaj potrebujem radu, na akého odborníka sa mám s mojich zdravotným problémom obrátiť, využívam stránku pre mamičky. Väčšina žien tam má bohaté skúsenosti s lekármi a ja zas nemám pri malom dieťati čas vyhľadávať informácie na nete. Je pravdou, že zatiaľ som ja aj dcérka riešili iba drobné zdravotné problémy.“

Zásady, podľa čoho si vyberať lekára na internete:

1. Všímajte si, nielen „lajky“, ktoré daný lekár dostal, ale najmä komentáre. Tie vám o ňom povedia oveľa viac.
2. Jeden či dva pozitívne resp. negatívne komentáre pod menom ešte neznamenajú, že vybraný lekár taký naozaj je. Všímajte si skôr také, kde ich je viac, tie už majú naozaj výpovednú hodnotu, ktorú ako pacient potrebujete.
3. Ak potrebujete vedieť konkrétne referencie na lekára, prezrite si aj viac web stránok zaoberajúcich sa recenziami.
4. Pozor na reklamu! Niektoré referencie, najmä, ak ich je málo môžu byť skrytou „podpornou akciou“ lekára, jeho priateľov či rodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #lekári #preventívna prehliadka

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....