Žihľava: Detoxikačná jednotka zo slovenskej lúky

Míňame peniaze na drahé zahraničné detoxikačné extrakty a pritom jeden z najúčinnejších preparátov na očistu organizmu nám rastie za domom.

14.05.2015 09:00
žihľava, bylinky, detoxikácia Foto:
Žihľava dokáže zastaviť vypadávanie vlasov.
debata

Ak hľadáte bylinu proti rakovine, reumatizmu, na upravenie tlaku krvi, zníženie cukru, na lepšie vlasy, aj zbavenie sa tela toxínov, vydajte sa na žihľavu. V tomto období zozbierate tú najkvalitnejšiu.

Rýchla a účinná detoxikácia

Žihľava veľmi rýchlo a spoľahlivo čistí krv. Vďaka tomu lieči vnútorné zápalové procesy, vylepšuje pleť a likviduje akné. Znižuje kyslosť organizmu, podporuje trávenie a uľavuje aj pri alergiách, reumatizme, znižuje cholesterol, vysoký tlak a upravuje správne normy krvného obrazu. Na to všetko stačí jednoduchý žihľavový čaj. Pritom nepotrebujete nič viac, ako spraviť si prechádzku niekam do čistej prírody, pretože v súčasnom období je tento zázrak prakticky všade okolo nás.

Prospešné látky

Nie je zaujímavá len vitamínmi, ale aj obsahom serotonínu, hormónu, ktorý zabezpečuje lepšiu náladu. Imunitu posilňuje vďaka vysokému obsahu vitamínu C,B, a provitamínu A, plus vápnik, horčík, železo je trojkombinácia pre zdravé telo. Chlorofyl vidieť na prvý pohľad a triesloviny, či kyselinu kremičitú zachytíte priamo na jazyku.

Lepšie vlasy

Žiadna žena nie je absolútne spokojná so svojimi vlasmi. Silnejší čaj zo žihľavy masírujte do vlasov, nechajte pôsobiť. Vlasy budú pevnejšie a žihľava dokáže zastaviť aj vypadávanie. Takýto odvar patril v minulosti k tradičným babským receptom, vďaka ktorému mali naše staré mamy skutočne bohaté hrivy.

Lákavé chuťovky

Najčastejšia forma užívania žihľavy je pitie čaju. Na leto je skvelý aj chladivý výluh zo žihľavy. Vynikajúce sú aj mladé lístky pokrájané do jarného miešaného šalátu. Či už na čaj, alebo priamu konzumáciu, treba zbierať len mladé zdravé lístky v čistom prostredí. Najlepšie sú mladé žihľavky do 20 centimetrov, nezakvitnuté. Práve takéto bylinky budú to pravé pre zdravie.

Skutočne spoľahlivá aj nebezpečná

Silu žihľavy len potvrdzujú aj obmedzenia, na ktoré treba dávať pozor. Nápoj z nej nie je neškodným elixírom, ktorý môžete piť prakticky neustále. Čaj zo žihľavy sa odporúča piť maximálne dva týždne. Všetkého veľa škodí. Žihľava zbavuje telo toxínov, no pre vysoký obsah šťaveľanov nie je vhodná na dlhodobé pitie pre ľudí s problematickou zrážanlivosťou krvi ako aj poruchami srdcovej činnosti. Neodporúča sa ani pitie a očista žihľavou počas menštruácie a pri nábehu na obličkové kamene. V rozumnom množstve a pri správnom prístupe však žihľava telu výrazne prospeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #detoxikácia #žihľava

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...