Pšeno: Nedocenená súčasť zdravého životného štýlu

Kedysi bolo tradičnou pochúťkou európskej aj slovenskej kuchyne, hoci korene má v Číne.

06.05.2015 17:00
pšeno, obilniny Foto:
Pšeno je obilnina so všetkými výhodami.
debata (1)

Amerikanizáciou našich stravovacích návykov sa však dostalo do zabudnutia a dnes sa javí popri vysmážaných, presladených a kyselinotvorných jedlách ako skutočne skvelá voľba na tanieri.

Neprekysľuje organizmus

Kedysi pšeno patrilo na stôl chudobných, no dnes môžeme povedať, že je to poklad zdravej výživy, ktorý sa urodí aj v našich zemepisných šírkach. Ide prakticky o proso, ktoré bežne konzumujú vtáky, je však zbavené ochrannej šupky. Radí sa medzi obilniny so všetkými výhodami, akurát si na pšene môžu pochutiť bez výčitiek a zdravotných rizík aj celiatici. Zároveň neprekysľuje organizmus, práve naopak, vyrovnáva pH.

Prírodný multivitamín

Má vysoký obsah bielkovín, a správny pomer sacharidov a tukov. Je plné minerálov a vitamínu B, tak isto železa a kremíka. Práve preto sa odporúča ráno žuť lyžičku pšena a zapiť ho vodou, alebo čajom. Podporíte tým rast zdravých vlasov, trvácnosť zubov aj nechtov.

Pre tehotné skvelý zdroj energie

Pšeno je doslova elixír života pre tehotné ženy. Pre vysoký obsah prírodného železa vie okamžite dodávať energiu. Prestanete mať pocit, že narastajúca ratolesť vás oberá o energiu. To isté platí aj počas dojčenia. Pšeno by ste nemali vo svojom jedálničku vynechať. Pre zdravie vaše aj detí.

O pšene v skratke

Má mnoho benefitov, no v skratke sa dá povedať, že je pre každého, kto chce riešiť problémy s kosťami, prekyslením, upokojiť žalúdok, či pankreas. Prečistiť krv aj obličky, vyliečiť chronickú únavu, či depresie. Detoxikuje telo postupne a tým zlepšuje obranyschopnosť organizmu.

Multifunkčné pšeno

Je pokladom živín, aj pokladom chuťovým. Skvele chutí na sladko, ale aj v slanej podobe. Obľúbené sú jeho kombinácie s ovocím, na spôsob vločiek s medom, orieškami a bobuľovými plodmi. Môžete si z neho pripraviť aj chutné rizoto. Hodia sa k nemu sladké plodiny, ale aj syry, slaninka, či mäso. Pšeno je plnohodnotnou náhradou akejkoľvek prílohy a pri správnom nakombinovaní aj hlavného jedla. Je totiž nesmierne výživné aj sýte.

Príprava nie je žiadna alchýmia

Pšeno sa pred samotnou prípravou sparuje. To znamená, zaleje sa vriacou a následne studenou vodou dva až tri razy. Dôkladne ho premyte a následne sa varí vo vode, alebo mlieku po dobu približne 15 minút. Nie je to žiadna veda, zvládnu to aj gazdinky začiatočníčky. Efekt bude znamenitý pre telo aj gurmánske jazýčky. Veď originálnych receptov zo pšena každým dňom pribúda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #obilniny #pšeno

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...