Poznajte najčastejšie dôvody bolesti chrbta a zamávajte im!

Vyžeňte zlé návyky vo vzťahu k svojmu chrbtu skôr, ako sa prejavia degeneratívne zmeny a bolesť sa stane chronickou.

25.04.2015 18:30
chrbát, bolesť Foto:
Bolesti chrbta vyvoláva jeho jednostranné zaťaženie.
debata

Vztýčený prst

Bolesť chrbtice nie je nikdy príjemná a rozhodne nepatrí k dobrým znemeniam. Sedavé zamestnanie sa podpisuje na poruchách chrbtice a rovnako k tomu prispievajú aj nesprávne životné návyky. Od stavu chrbtice však závisí naša životná pohoda, preto je dobré aj počas bežných dní strážiť jej kondíciu a zdravie.

Nesprávne sedenie

Je najčastejším dôvodom negatívnych zmien na chrbtici. Pri správnom sedení by nohy mali zvierať k podlahe 90 stupňový uhol a ramená nechať voľne pozdĺž tela. Dôležitý je aj monitor vo výške očí. Základom je kvalitná stolička. Týmito spôsobmi síce môžete zmierniť negatívne prejavy toho , že človek dnešného typu sa mení na človeka sedavého, no na pohyb rezignovať nesmiete.

Notebook

Je pohodlný, praktický, ale pre chrbticu extrémne nebezpečný. Pri práci s ním sme nútení dávať hlavu dole a pozor, váha ľudskej hlavy stačí na obesenie, takže si viete predstaviť, ako preťažuje krčnú chrbticu. Snažte sa čo najviac pozerať hlavou priamo pred seba a v prípade dlhodobejšej práce na notebooku použite klávesnicu a počítač umiestnite do takej výšky, aby ste ho mali vo výške očí.

Neustále používanie mobilu

S mobilom v ruke je to podobné ako s počítačom, stále hľadíte dole. Používajte menej svoj smartfón a viac sa pozerajte ľuďom do očí. Vaša krčná chrbtica to ocení a prejdú aj bolesti hlavy, ktoré rada spôsobuje ako varovný signál, že niečo nie je v poriadku.

Zlá podprsenka

Problém, ktorý sa týka výsostne žien. Nesprávna veľkosť aj tvar podprsenky často spôsobia, že vaša chrbtica nebude v prirodzenom tvare, čo sa každodennou záťažou prejaví práve zmenami na chrbtici. Výberu správnej podprsenky sa netreba venovať len z pohľadu vylepšenia postavy, ale aj zdravia. Týka sa to samozrejme žien, ktoré majú väčšie poprsie.

Zničujúca kabelka

Ťažká kabelka v ruke, alebo na jednom pleci je záruka problémov. Zaťažujete jednostranne chrbticu a čoskoro sa vám ozvú platničky. Ak nosiť tašky, tak na oboch pleciach, ako aspoň štýlom kapse prehodenej z jednej strany pleca na druhú. Rozhodne nie len prevesenú na jednej strane tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #chronická bolesť #príčiny bolesti #degeneratívne zmeny

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...