Hlavné príčiny starnutia pokožky

Pokožka je mapou života, v ktorej sú vpísané starosti, radosti aj náš prístup samých k sebe.

17.04.2015 17:00
slnko, slnenie, kozmetika, pleť Foto:
Slnečné žiarenie pomáha získať vitamín D aj optimizmus.
debata

Každý chce vyzerať bez vrások, bez pigmentových fľakov a šupinatého vzhľadu, tak príznačného pre starú pokožku tváre. Bojujeme proti veku, ale vyzeráme staršie len preto, že si doprajeme neresti, z ktorých pokožka vädne ako kvet na púšti.

Fajčenie

Rakovinu pľúc nemusíte dostať s istotou. Staro vyzerajúcu pokožku vďaka cigarete máte ale istú už po tridsiatke. Dôvody? Je ich viac. Nikotín z pokožky sťahuje vodu, je vysušená a oslabená. Horšie sa hojí. Ťahaním z cigarety sa dobrovoľne zbavujete kolagénu, ktorý pokožku napína. Prefajčená pleť časom chytá aj nezdravý žltkastý nádych. Pozor, toto sa netýka len tváre, ale celého tela.

„Grilovanie“

Reč nie je o príprave jedla, skôr nezdravom opaľovaní. Slnečné žiarenie pomáha získať vitamín D aj optimizmus. Grilovanie pri mori typu celodenného sedenia na priamom slnku, dokonca bez opaľovacieho faktoru je cesta k rakovine kože a pokožke staršej o desať rokov. Ak kombinujete slnečné žiarenie so soláriom, na problémy si zarábate omnoho intenzívnejšie.

Nedostatok spánku

Jedno – dve skúškové obdobia pravdepodobne prežijete bez ujmy. Dlhé ponocovanie ale bude nielen likvidovať vašu psychiku, ale aj vzhľad. Noc je pre pokožku časom, kedy sa regeneruje a tvorí nové bunky. Nedostatok času na regeneráciu sa dá prekryť najprv mejkapom, neskôr už vášmu unavenému vzhľadu nepomôže ani svätená voda.

Málo tekutín

Hydratovať pokožku je alfa a omega mladého vzhľadu. Nepomáhajú však hydratačné krémy, pokiaľ nedodáte pokožke dostatok vlahy priamo z vnútra. Čistá voda je pre telo najlepšia. Jeden a pol až dva litre vody denne si treba ustrážiť. Dodržiavanie pitného režimu si všimnete nielen v zrkadle, ale aj na celkovej vitalite organizmu.

Sladkosti

Od sladkostí sa nekazia zuby, ale pokožka. Cukor je nepriateľom tvorby kolagénu a vo zvýšenom množstve na seba dokáže viazať aj bielkoviny priamo z buniek, čím láme kolagénové vlákna a urýchľuje starnutie. Milovníci sladkého majú pokožku veľmi rýchlo ako bez života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #kozmetika #pleť #pokožka #slnenie #starnutie pleti

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...