Tabata – správny kľúč k ideálnej postave

Rýchly, spoľahlivý a účinný spôsob, ako sa dopracovať k postave snov. Dokonca stačia štyri minúty.

15.04.2015 17:00
cvičenie, fitnes, kondícia Foto:
V Tabate si môžete na cvičenie zvoliť akýkoľvek cvik.
debata

Znie to ako z teleshoppingu, ale nechceme nič predávať a Tabata nič nestojí. Teda okrem bolesti, potu a poriadneho kusu sebazaprenia.

Tabata – cvičenie so zaručeným úspechom

Šliapali ste na bicykli, behali, dvíhali činky a výsledky neprichádzali? Je tu pre vás Tabata. Cvičenie pre všetkých, ktorí už majú kondičný základ, ale chcú lepšiu postavu aj viac sily. Tréning objavil japonský vedec Dr. Izumi Tabata. Vďaka nemu sa dokonale zlepšuje vitálna kapacita pľúc, tuky sa pália aj v období, keď už ležíte po tréningu a nájsť čas si naň môž skutočne každý. Posilňuje sa kardiovaskulárny systém a vďaka Tabate budete nielen žiť dlhšie, ale aj lepšie a budete krajší.

Najťažšie štyri minúty v živote

Cvičenie Tabata má svoj protokol. Je založené na jednoduchých pravidlách. Dvadsať sekúnd vykonávate cvik v maximálnej intenzite a najrýchlejšie ako viete, ale zároveň s prevedením správnej techniky. Desať sekúnd oddychujete. Takto si dáte osem kôl, ktoré vám zaberú štyri minúty. Cvik je jeden, alebo sa dá vystriedať viacero na rôzne partie tela. Svaly horia, pľúca ide roztrhnúť, ale telo sa od základov mení. Pýtate sa na tie zázračné cviky? Všetky ich poznáte!

Tabata nemá obmedzenia

Najlepšie na Tabate je, že si môžete na cvičenie zvoliť akýkoľvek cvik. Bicykle, drepy, kliky, skracovačky, výskoky, angličáky… Výber je na vás. Kto vydrží štyri minúty, môže prejsť aj k sérii dvanástich minút, čo už je atletická úroveň. Na začiatok a prvé pozitívne zmeny vám stačia štyri minúty denne. Základom je ísť skutočne naplno.

Prečo Taba funguje?

Aktivizuje prevažne rýchle svalové vlákna, ktoré pri bežnom cvičení nedostávajú dostatočne zabrať. Preto efektívnejšie spaľujete tuk. Nielen pri cvičení, ale aj po ňom. Miesto úbytku energie, energiu naberiete, pretože telo enormne zvýši podiel „drog“ v tele a cítime sa lepšie. Zlepšuje sa svalový tonus, začne vám viac chutiť sex a zlepší sa ako kvalita pokožky, tak aj celkovej výkonnosti.

Začínajte obozretne

Ľudia s nadváhou, alebo bez prípravy by s Tabatou mali začínať opatrne, najlepšie pod dohľadom trénera. Ide o silnú zbraň proti nadváhe, no ak ju neviete použiť, môže sa obrátiť proti vám v podobe zranení, svalových aj telesných poškodení. Je to tréning atlétov, preto sa netreba vrhať do neho bezhlavo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #fitnes #kondícia #Tabata

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...