Jedlá zlepšujúce pamäť aj myslenie

Mozog si na výživu potrpí. Doprajte mu kvalitu a bude vám skvele páliť, zvýši sa kreativita, kapacita pamäte aj výkon myslenia.

12.04.2015 14:00
losos, výživa, omega 3 Foto:
Dokonalou výživou pre mozog sú ryby s obsahom omega 3 mastných kyselín.
debata

Mozog potrebuje jesť

Pri bežnom živote, ak práve nebežíte maratón, alebo nešliapete do pedálov na bicykli, najviac energie v ľudskom tele spotrebuje mozog. Podľa výživy ide ako hodinky, alebo len živorí, ako motor auta, ktoré ste napumpovali nekvalitným benzínom. Kľúčové zložky stravy pre zdravý mozog si treba dobre zapamätať. Myslenie a pamäť nemusia byť ani v päťdesiatke odpálené ako dvadsaťročný počítač. Všetko záleží len na tom, ako dbáte na výživu.

Sacharidy

Mozog fičí na cukroch, pretože ich spaľuje ako na bežiacom páse. Prospievajú mu jedlá celozrnné, s nízkym glykemickým indexom. Vtedy dostáva cukry priebežne a pravidelne. Nie je odkázaný na prebytok a následný beh na rezervu.

Ryby

Špeciálne tučné ryby zo studených vôd sú pre mozog ako živá voda. Doslova premastia závity a stimulujú vyšší mozgový výkon. Vynikajúci je losos aj vďaka vysokému obsahu Omega-3 mastných kyselín. Ryby sú jedlom tých, ktorí chcú, aby im aj po obede svižne myslelo.

Rajčiny

Obsiahnutý lykopén je silný antioxidant a zabraňuje tomu, aby vám skorodovali mozgové bunky. Pri dostatočnej a pravidelnej konzumácii paradajok budete držať krok s dobou aj v čase, keď vaše rovesníčky povedia, že moderná doba už nie je pre nich. Udržíte si mozgovú vitalitu a ochránite sa pred rozvojom demencie a Alezheimerovej choroby.

Brokolica

So svojim vitamínom K je už povestný stimulátor mozgovej aktivity. Ak sa potrebujete na niečo sústrediť, viac sa učiť, alebo staviť na rozvoj kreativity, zelená brokolica na tanieri vám pomôže pohnúť myšlienkami.

Semiačka

Vynikajúce sú slnečnicové aj tekvicové. Pokojne ich zobkajte pri učení, alebo si nimi posypte šalát k obedu. Vytvárajú väčší priestor na ukladanie nových informácií. Sú veľmi efektívnou potravou, pretože zaberajú už doslova do pár hodín.

Bobuľové ovocie

Nikdy si nenechajte príležitosť zobnúť čučoriedky, černice, egreše, jahody, maliny, skrátka bobuľové ovocné chuťovky. Nielenže si pohladíte chuťové poháriky, ale poľa American Chcemical Society patrí bobuľové ovocie k bojovníkom proti starnutiu mozgových buniek v prvej línii. Hrsť bobuľového ovocia, alebo smoothie z neho, zvyšuje kognitívne funkcie mozgu a udržiava ich v kondícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravá výživa #pamäť #myslenie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...