Vedci preukázali pri nasledujúcich potravinách, že pôsobia blahodárne nielen na stav našej pokožky a fyzický vzhľad, ale sú tiež skvelými pomocníkmi pre pamäť, činnosť a funkcie mozgu či dokonca schopnosť sústredenia. Milé dámy, hor sa, do čítania!
Čučoriedky
Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a antioxidantov zlepšujú prúdenie krvi v celom tele a platí to aj pre mozog. Z vedeckej štúdie vyplynuli zaujímavé poznatky – už 200 gramov čučoriedok denne zlepší schopnosť koncentrácie o dvadsať percent. Čučoriedky tiež fungujú z dlhodobého hľadiska ako prevencia proti strate pamäti. A čo sa týka spomenutej fyzickej krásy – vysoký obsah vitamínov a už spomenutých antioxidantov pôsobí veľmi priaznivo aj na bunkovú výmenu. Pleť je jasnejšia a žiarivejšie aj vďaka vitamínu C a E.
Sardinky
Spoločne s lososom patria k potravinám s bohatým obsahom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré, ako preukázali vedci, dokážu zlepšiť pamäť a pôsobia pozitívne na činnosť mozgu. Tieto dôležité kyseliny v tele tiež fungujú pri tvorbe dobrého cholesterolu. Sú prospešné pre svaly, kĺby aj pokožku.
Vlašské orechy
Obsahujú kyselinu, ktorá zlepšuje okysličovací proces v tele v pozitívne tak pôsobia nielen na mozog, ale celkový telesný stav. Vďaka obsahu vitamínov B a E sa zase skvelo presadzujú ako pomocníci v boji pre krajšiu pokožku. Dokážu totiž v tele odbúrať voľné radikály a chránia ho tak (spoločne s pokožkou).
Šalát (kučeravý)
Jeho benefity vidia často odborníci na výživu najmä v obsahu vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Pravdou však je, že obsahuje aj vitamín A, ktorý sa podieľa na prevencii kožných chorôb a obsahuje tiež vitamín K, ktorý pôsobí proti zašednutiu pokožky či unavenému vzhľadu. Vedecké štúdie zároveň preukázali, že dlhodobá konzumácia listovej zeleniny a rozličných druhov šalátov sa priaznivo prejavuje na stave nášho mozgu, špeciálne pamäťových funkcií.