Priberáte proti svojej vôli? Môže za to stres!

Jete málo, aj to obozretne. Strážite si kalorický príjem aj výdaj a zdá sa, že stačí hlt vody a už sa čísla na váhe derú vyššie.

05.04.2015 17:00
stres, chudnutie, diéta, priberanie Foto:
V strese priberáte aj z pohľadu na jedlo.
debata

Ide o jasný znak priberania zo stresu. Stres prirodzene vyvoláva aj to, že napriek snahe je línia stále nie je dokonalá. No nebude to jediná studňa zlých pocitov. Znížte svoje emočné zaťaženie a spolu s negatívnymi pocitmi odíde aj tuk.

V tuku sa hromadia toxíny

Stres vyplavuje do tela škodlivé látky a stresové hormóny. V prírode sa stres spaľoval pohybom, keď človek musel pred hrozbou ujsť, alebo bojovať. Dnes nás stresuje práca a vzťahy, stres sa odohráva viacmenej posediačky. Toxicita emócií potrebuje niekde uložiť. Tým miestom je tuk. Platí priama úmera. Čím viac stresu, tým viac tuku.

Okamžitý prísun energie

Vo chvíľach stresu sa telo pripravuje na pohyb a endokrinné žľazy sa snažia uvoľniť absolútne maximum energie. Keďže pred stresovou situáciou často neutekáme, zvýšený podiel cholesterolu, tukov a cukru v krvi prúdi v našich žilách zbytočne. Po opadnutí stresu je každý pekelne hladný. Potrebuje dofutrovať energiu do zásob. Túži aspoň po niečom sladkom – najrýchlejšom zdroji energie. Každý to pozná, aspoň si trochu osladiť život.

Mylné pocity hladu

Nech držíte akúkoľvek diétu, v stresových dňoch zjete viac. Po vypätej situácii sa pocit nasýtenia dostaví omnoho neskôr, ako keby ste neprekonali stres. Asi už tušíte, že telo si chce urobiť zásoby z dôvodu očakávania ďalšej záťaže. Snaží sa za každú cenu energiu uložiť aj z malej porcie. Preto bývajú vystresovaní ľudia v neustálom pocite nedostatku životnej energie a pritom obrastení tukom.

Naučte telo stres zvládať

Diétne stravovanie treba naštartovať až po minimalizácii stresu vo vašom živote. Napriek tomu môžete telu práve stravou pomôcť stres prekonať. Prijímajte viac vitamínu C, ktorý spaľuje voľné stresové radikály. Vitamín B pomôže pri úzkostných stavoch. Omega-3 mastné kyseliny udržujú nízku hladinu stresového kortizolu. Aj vďaka správnej desiate tak môžete mať v práci menej stresu a konečne sa vám bude dariť aj zhadzovať na váhe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #stres #priberanie #hmotnosť

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...