Zostaňte zdravá! 7 tipov, ako vylepšiť skóre voči rakovine

Zopár krokov k zdravšiemu životu! Urobte ich hneď.

20.03.2015 17:00
zelená zelenina Foto:
Siahnite po zdravšej strave.
debata

Rakovina si nevyberá! Strašiak medzi chorobami útočí razantnou silou. Niekoľkými tipmi môžete svoje skóre aspoň vylepšiť. Keď už pre nič iné, aspoň pre dobrý pocit, že ste pre svoje zdravie čosi urobili.

Nefajčite

Tento zlozvyk patrí k hlavným rizikám vyvolávajúcich rakovinu. A ak fajčíte, neškodíte len seba, ale aj okoliu. Nebezpečné je totiž aj pasívne fajčenie. Skoncovať s týmto zlozvykom je veľkým krokom v boji za zdravší život.

Denne čerstvé ovocie a zelenina

A dôležité je aj to, aby ste siahli v najväčšej miere po sezónnych kúskoch ovocia a zeleniny, ktoré majú schopnosť telu naozaj pomôcť. Obsahujú vitamíny a minerálne látky, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a tým pádom posilňujú schopnosť organizmu bojovať s chorobami.

Dostatočný prísun vlákniny

Najmä ľudia, ktorí majú predispozície k rakovine hrubého čreva by nemali zabúdať na pravidelný prísun vlákniny. Tá sa nachádza nielen v ovocí a zelenine, ale aj v ovsených vločkách či celozrnnom pečive.

Menej mäsa

Veľké množstvá najmä červeného mäsa zvyšujú riziko vzniku rakoviny, predovšetkým hrubého čreva. Dve až tri porcie mäsa týždenne úplne stačia, mäso môžete nahradiť napríklad strukovinami, ktoré obsahujú množstvo bielkovín.

Nebezpečné tuky

Koláče, hranolky, čokoláda, čipsy a mnohé ďalšie jedlá predstavujú nielen množstvo prázdnych kalórií, ale aj značný prísun nebezpečných tukov. Snažte sa tieto potraviny zo svojho jedálnička odstrániť, alebo aspoň obmedziť.

Nadváha útočí

Nadváha súvisí s nezdravým jedlom a nedostatočným pohybom. A to ide ruka v ruke s mnohými ochoreniami, rakovinu nevinímajúc. Kontrolujte si svoju hmotnosť prostredníctvom BMI a udržujte sa v rozmedzí 20 až 25.

Prevencia!

Nezaberie vám viac ako pár minút a môže zachrániť život. Nepodceňujte návštevy lekára a žiadajte o preventívne vyšetrenia, na ktoré máte nárok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zmena #tip #hrubé črevo

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...