Porazte jarnú únavu! S týmito tipmi

Prebuďte sa zo zimného spánku a prestaňte na začiatku jari zívať. Toto sú protiúnavové bomby!

20.03.2015 13:00
únava, jarná únava, biznis woman Foto:
Chce to: slnko, horkú čokoládu a povedať stop káve.
debata

Dni budú dlhšie, slnečnejšie, teplejšie – a my nedokážeme prestať zívať, cítime sa vyčerpaní, unavení a apatickí. Diagnóza je jasná: jarná únava. Poradíme vám, ako proti nej bojovať a ako byť v kondícii v najkrajšom ročnom období.

Vitamínový kopanec

Čo teraz najviac zo všetkého potrebujeme, sú vitamíny, minerálne látky a stopové prvky pokope! Inými slovami: Ovocie a zelenina sú v jedálničku povinné. Dokonalou zbraňou proti únave je predovšetkým vitamín E. Nachádza sa v listovej zelenine, orechoch, semenách a vaječnom žĺtku.

Ľahká strava

Jedzte niekoľko menších porcií počas dňa. Vaše telo bude tým pádom dostávať pravidelne energiu. Vsaďte na ľahko stráviteľné jedlá, vyhýbajte sa tučným a výdatným. Tie telo zaťažujú a spôsobujú, čo nechceme: únavu.

Maškrtenie povolené

Nielenže smiete, ale mali by ste teraz siahnúť po čokoláde – najlepšie horkej, pretože zvyšuje produkciu sérotonínu. Ak máme jeho hladinu nízku, cítime sa unavene. Alternatívou pre tých, čo čokoládu príliš nemusia, je banán.

Rozmarínový čaj

Lyžičku sušených rozmarínových listov zalejte štvrť litrom vriacej vody, nechajte vylúhovať 15 minút a potom preceďte. Čaj vás zaručene prebudí.

Tankujte vitamín D

Na slnko chodievajte tak často, ako len vládzete a môžete. Čím viac svetla, tým menej melatonínu vaše telo bude produkovať. Tento hormón je zodpovedný za kvalitný nočný spánok, avšak ak ho máme v krvi príliš veľa, cítime sa unavení a spaví aj počas dňa.

Káva a čierny čaj bokom

Aj keď ju teraz tak veľmi potrebujete, nechajte šálku kávy šálkou kávy. To isté platí aj pre čierny čaj a alkohol si na tento „tabu zoznam“ zapíšte tiež. „Nedostatok“ týchto tekutín pocítite, no o krátku dobu vymizne. A s ním aj neželaná únava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #Melatonín #vitamín D #jarná únava #zívanie #rozmarínový čaj

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...