Čítanie – spoľahlivý liek na dušu aj telo

Knihy sa považujú sa únik z reality, výborný relax a výlet za poznaním. Knihy však majú na náš organizmus viacero pozitívnych vplyvov.

09.03.2015 09:00
čítanie, relax, oddych Foto:
Ľudia, ktorí čítajú si viac pamätajú.
debata (2)

Preto je dobré mať vždy jednu rozčítanú, ako príručnú lekárničku.

Redukcia stresu

Začítanie sa do knihy eliminuje stres rovnako ako beh, alebo počúvanie meditatívnej huby. S výnimkou pracovnej literatúry, alebo študijných materiálov. Každá beletria nás už po pár stranách začne vťahovať do deja a zabúdame na všetko okolo nás. Stres sa významne redukuje a už po pol hodine čítania svet vyzerá lepšie. Zabudnite na zaháňanie stresu jedlom, či krikom, dobrou knihou si neublížite, ani nepriberiete.

Poslinenie pamäte

Romány sú ideálne na nenásilný tréning pamäte. Pamätáte si mená, zápletky, miesta a prirodzene si držíte v pamäti celý dej knihy aspoň do chvíle dočítania. Vaša pamäť sa tým dostáva do kondície. Ľudia, ktorí čítajú si viac pamätajú.

Zlepšené vyjadrovacie schopnosti

Knihy nepíše iba autor. Pomáhajú s ňou redaktori aj korektori. Tí zabezpečia, že na stránkach ide o malý slovný koncert. Čítaním kníh sa prirodzene rozvíja slovná zásoba. To sa zíde nielen rečníkovi, či podomovému obchodníkov, ale každému, kto nechce používať často len známe slovenské: „Oné!“

Zlepšite si pracovný výkon

Môžete skôr vstať, alebo sa venovať čítaniu knihy napríklad cestou do práce v MHD. Je dokázané, že 15 – 20 minútové čítanie malo priaznivý vplyv na pracovný výkon. Čítanie pred začatím pracovného náporu zlepšuje sústredenie sa na prácu aj analytické schopnosti. Ide teda o veľmi príjemnú rozcvičku mozgu.

Viac šťastia

Beletria je únikom do sveta, kde nič nehrozí a naplno nechávate pracovať fantáziu. Takto jednoducho si vie naše telo vytvárať príjemné hormóny aj endorfíny, či cestuje v autobuse, alebo večer pred spaním. Vďaka tomu nepriamo posilňujete imunitu aj životnú vitalitu. Iba tým, že ste si prečítali dobrú knihu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #čítanie #stres #knihy #relax

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....