Akné v dospelosti? Detoxikujte a minimalizujte stres

Stále viac dospelých trápi akné. Najčastejšie ženy medzi 25 a 45 rokmi. Čo sú jeho príčiny a ako sa vyrážok zbaviť?

12.03.2015 11:00
akné Foto:
Akné hovorí o tom, v akom stave je naše črevo.
debata

Neskoré akné

Výskyt vyrážok a komedónov v puberte je celkom normálny. Stále viacerých ľudí však trápi takzvané „neskoré“ akné, ktoré postihuje najmä ženy vo veku medzi 25 až 45 rokov. Príčinou môže byť stres, zlá strava alebo hormonálne zmeny.

Zlá strava

„Naše črevo, res. stav nášho čreva, sa odzrkadlí na našej pleti,“ vysvetlila doktorka Elisabeth Winkler pre rakúsky časopis Woman. „V prípade, že črevná flóra je v nerovnováhe, vznikajú pleťové nečistoty.“ Ľudia, ktorých trápi akné, by mali jesť veľa zeleniny a ovocia a zároveň sa zriecť nezdravých tukov a cukru. Dôležité je denne vypiť aspoň dva litre vody alebo bylinkového čaju, ktorý podporuje čistenie a detoxikáciu čreva.

Stres

Stres je hlavnou príčinou zlej, nezdravej pleti a pupienkov. Pri strese sa množia mužské hormóny, čo vedie k nadmernej produkcii kožného mazu. Výsledkom sú vyrážky a komedóny. Stresu sa preto snažte vyhýbať, pravidelne relaxujte, zo všetkého najviac pomáha joga alebo dlhé prechádzky.

Antikoncepcia

Lekári ich predpisujú aj ženám, ktoré trápi akné. Hormóny totiž chránia folikuly pred mužskými hromónmi, ktoré stimulujú produkciu mazu. Antiandrogénny účinok však skončí, keď tabletky užívať prestanete. Nadbytok mužských hormónov je späť a s ním aj akné. Antikoncepcia ako „liečba“ akné z dlhodobého hľadiska teda rozhodne nie je najlepším riešením neskoreného akné.

Proti akné podomácky

Na vonkajšie použitie a liečenie akné sa často používa liečivé bahno. Zabraňuje tvorbe vyrážok a absorbuje toxíny, vedúce k zápalu. Zápal znižuje aj prikladanie rumančekových čajových vrecúšok na pleť. Na vnútorné použitie dermatológovia radia piť bylinkové detoxikačné čaje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #jóga #akné #stres #hormóny #detoxikácia #rumanček #cukor #črevo

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...