Čo na desiatu alebo olovrant? Opeknieť a nepribrať?

Žiadna desiata alebo olovrant? Deň bez nich neprejde. Uvedené neutíšia len hlad pred a po obede, ale nás robia aj krajšími!

10.03.2015 09:00
grécky jogurt Foto:
Grécky jogurt s malinami.
debata

Jablko s medovo-tahini dressingom

Jablko patrí k najzdravším potravinám. Okrem vitamínov a minerálov obsahuje množstvo flavonoidov a polyfenolov. Vďaka ním je silným antioxidantom. Arabské tahini, pasta z mletých sezamových semienok, obsahuje 20 percent bielkovín – to je viac, ako obsahuje väčšina orechov. Zmiešajte rovnaké diely tahini a medu a polejte ním plátky jabĺk.

Avokádo s citrónom a morskou soľou

Avokádo je plné dôležitých živín a vitamínov. Je bohaté tiež na omega-3 mastné kyseliny, ktoré vyhladzujú našu pleť a ešte ju aj hydratujú. Konzumáciou avokáda, ktoré obsahuje aj biotín, sa staráme o vlasy (nevysušujú sa) a o nechty (nelámu sa). Polovicu avokáda pokropte citrónom a posoľte morskou soľou. Zdravý olovrant je hotový.

Tekvicové semienka

Magnézium a zinok robia z tekvicových semienok super potravinu, dobré sú na pleť aj na oči. Dobrý cholesterol, ktorý obsahujú, zmierňuje tiež bolesti kĺbov a hlavy.

Grécky jogurt s malinami

Grécky jogurt je plný dobrých baktérií. Tieto probiotiká posilňujú náš imunitný systém a sú dobré na trávenie. Mliečne kyseliny, ktoré obsahuje, dodávajú pokožke vlhkosť. Maliny robia jogurt ešte zdravším, pretože sú bohaté na vitamín C a iné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred starnutím kože.

Mrkva s hummusom

Mrkva je skutočný omladzovač. Starnutiu môže zabrániť, vyčistiť zvnútra rovnako pleť, zuby aj oči. Aby bol olovrant dokonalý, možno ho obohatiť o hummus.

Kelové čipsy

Kel obsahuje veľa vitamínov, fytochemikálií, antioxidantov, bielkovín, železa a vlákniny. Preukázané sú aj jeho protirakovinové účinky. Posilňuje aj vlasy a dodáva im lesk. Bleskovú desiatu či olovrant pripravíte: Polejte kelové listy olivovým olejom, posoľte morskou soľou a opečte do chrumkava.

Chia-puding

Semienka z Južnej Ameriky sú bohaté na vápnik, poskytujú dostatok vlákniny, cenné omega-3-mastné kyseliny a aminokyseliny. Hrsť semien zmiešajte s dvoma šálkami nesladeného mandľového mlieka a polovice lyžičky vanilkového extraktu. Vznikne vám zdravý a chutný puding. Podávajte ho s jahodami alebo semenami granátového jablka. Zvýšite dávku vitamínu C.

Mandľová pena

Obsahuje veľa vlákniny, proteínov a zdravého rastlinného tuku. Je tiež výborným zdrojom horčíka a tým aj zdrojom energie. Vitamín E zas chráni pleť pred UV žiarením.

Horká čokoláda

Čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70 percent môžeme konzumovať bez výčitiek, lebo nielenže robí človeka šťastným, je aj zdravá. Malý kúsok môže trochu znížiť tlak. Meď, zinok a železo podporujú regeneráciu buniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #med #desiata #mrkva #jablko #antioxidanty #avokádo #olovrant

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...