Prejedzte sa ku zdraviu! Ovsená kaša, avokádo či mandle - ako pomôžu?

Nie je žiadnou novinkou, že zdravá strava a potraviny dokážu s naším telom zázraky.

04.03.2015 09:00
Avokádo dokáže redukovať vysoký cholesterol. Foto:
Avokádo dokáže redukovať vysoký cholesterol.
debata

Tisícky štúdií preukázali blahodárny vplyv rozličných potravín na jednotlivé oblasti nášho tela a jeho optimálneho fungovania. Samozrejme, mnoho z nás to vníma doslovne a má pocit, že ak si dá napríklad za hrsť mandlí, vyrieši svoje problémy so srdcom.

Lenže podstata tkvie v celkovej vyváženej strave, v ktorej zdravé potraviny tvoria jednu zo súčastí a zároveň sa navzájom dopĺňajú s ďalšími zdravými pokrmami. Ak ste zvládli túto časť, potom sa pravdepodobnosť, že potraviny budú v našom tele pôsobiť tak, ako majú, výrazne zvyšuje. Takže, nech sa páči, tu je pár odporúčaní, ako predchádzať konkrétnym zdravotným problémom. Ale nezabúdajte, jedno jedlo či z dravé sústo v záplave nezdravej stravy problém nikdy nevyrieši.

Vysoký cholesterol

Jedna zo štúdií, ktorú cituje Daily Mail, preukázala, že avokádo denne výrazne redukuje vysoký cholesterol. Napriek tomu, že avokádo patrí medzi pokrmy s vysokým obsahom tuku, tento tuk je „dobrý“ a pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb, riziko infarktu a zlepšuje činnosť ciev a srdca.

Cukrovka

Na diabetes účinkuje pravidelné konzumovanie ovsenej kaše. Samozrejme, nesladenej. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a je tiež zdrojom horčíka, ktorý pomáha regulovať inzulín v našom tele.

Vysoký krvný tlak a problémy srdca

Vedecké výskumy preukázali, že blahodárne na srdce pôsobí šťava z červenej repy (pohár denne), ktorá je bohatá na vitamíny a minerály, zinok, magnézium a vitamín B6. Šťava pomáha uvoľnovať cievy a znižuje tlak. Podobne účinné sú aj mandle. Zhruba 50 gramov denne stanovili vedci ako množstvo, ktoré pomáha znižovať krvný tlak a znižuje riziko srdcových chorôb.

Artritída

Morské plody a ryby raz týždenne dokážu pomôcť v predchádzaní alebo znižovaní rizika artritídy. Veľkým benefitom sú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Pamäť

Nedávny výskum na Harvarde ukázal, že konzumácia čokolády s vysokým obsahom kakaa a tým pádom aj obsahom flavanolu zlepšuje pamäť a činnosť mozgu. Samozrejme, treba dbať na to, aby išlo o čokoládu s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom kakaa a prírodných látok. Jej konzumácia musí byť striedma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #čokoláda #jedlo #Telo #zdravá strava #riešenie #mandle #avokádo

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...