Rasca ako zázračný prostriedok chudnutia? Výsledky prekvapia

Jej výrazná chuť neulahodí každému, ale ak ide o chudnutie... Vyskúšate rascu?

20.02.2015 13:00
rasca Foto:
Rasca je jednou zo vzácnych korenín.
debata

Chudnúť bez hladovania? Ako to funguje zisťovali vedci z fakulty medicíny na Univerzite v Teheráne. A výsledky výskumu prekvapili aj ich. Hlavnú rolu totiž zohrala obyčajná a dostupná rasca.

Čo zisťovali?

Ženy s nadváhou rozdelili do dvoch skupín. Obom skupinám znížili denný príjem kalórií o 500. A obe skupiny dostali počas dňa jednu šálku (150 g) nízkotučného bieleho jogurtu. Rozdiel bol však v tom, že prvá skupina jedla jogurt čistý, druhá v ňom mala zamiešané 3 g rasce, čo predstavuje asi jednu čajovú lyžičku. A výsledok?

Hoci obe skupiny mali rovnaký príjem kalórií, skupina „s rascou“ chudla trikrát rýchlejšie. Neklesala len hmotnosť žien, ale rýchlejšie sa znižovali aj tukové zásoby v tele. Zároveň sa spomínanej skupine zlepšil krvný obraz – najmä množstvo tuku a cholesterolu v krvi.

Chuť rasce je veľmi intenzívna a nie každému ulahodí. Ak sa rozhodnete vyskúšať chudnutie ako spomínaná skupina, je treba určené denné množstvá rasce dodržiavať. A primiešaním do bieleho nízkotučného jogurtu sa jej výrazná chuť aspoň sčasti ochromí.

Rasca patrí k najstarším koreninám používaným v Európe, jej história siaha do Egypta. Hojne využívanou je nielen v európskej ale aj v ázijskej kuchyni, obľúbili si ju aj na Blízkom východe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #rasca

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...