Soľ – kedy škodí a kedy pomáha

Dodáva chuť každému jedlu, pritom je zaznávaná ako veľký škodca nášho zdravia. Každá minca má dve strany a svet netreba vidieť čiernobielo. To sa týka aj obyčajnej soli.

14.02.2015 14:00
Soľ je pre naše zdravie prospešné, ale dokáže... Foto:
Soľ je pre naše zdravie prospešné, ale dokáže mať aj mnoho negatívnych účinkov.
debata

Soľ nad zlato

V súčasnosti sa so soľou spájajú diagnózy ako zvyšovanie krvného tlaku, či kardiovaskulárne ochorenia. Pravdou je, že nadmerné solenie týmto ochoreniam nahráva, no za ich masívne rozšírenie nie je prioritne zodpovedné. Soľ totiž napomáha aj správnym elektrickým impulzom v svaloch a telo si ju nedokáže produkovať samo. Dokonca stojí aj za rovnováhou tekutín v tele, ale  platí, že nič netreba preháňať. Ľudia, ktorí presálajú môžu mať problémy so zdržiavaním vody aj obezitou. Primeraná denná dávka soli pre zdravie je 6 gramov, čo je približne malá čajová lyžička. Soľ však nemusíme iba konzumovať.

Nohy vás pochvália

Nohy sú podľa tradičnej medicíny akýmsi zrkadlom duše. Na stupaji sa zrkadlia všetky naše orgány. Zvýšená starostlivosť o nohy už neraz pomohla vrátiť dokonca sviežosť a správne fungovanie celého organizmu. Soľný kúpeľ na nohy je balzamom pre telo a uvidíte, že aj pre dušu. Do lavóra s teplou vodou si rozpustite obyčajnú soľ. Ak si chcete dopriať luxus, môže to byť soľ obohatená o silice, či výživné látky. Takto si pomôžete uvoľniť z tela stres, napätie, dokonca sa znižuje nadmerné potenie nôh, odumretá koža sa začína olupovať a  aktivizuje sa krvný obeh. Kúpeľ nôh v slanom „náleve“ je základ v starostlivosti o telo.

Soľou do kúpeľa nešetrite

Ideálna je morská soľ, ale aj tá kuchynská splní účel. Kúpeľ vo vani so soľou je blahodárnym oživením pokožky. Ostane jemná, vláčna a napnutá. Budete mať silnejšie nechty a aktivuje sa látková výmena v tele. Zavrite oči a uvidíte, ako pár lyžíc soli podporilo uvoľnenie. Počas leta nás na dovolenky neláka iba teplé počasie, ale práve more a jeho účinky. V morskej vode naše teplo doslova ožíva. Doprajte si takúto dovolenku v „mori“ aspoň raz do týždňa. Soľné kúpele boli známe od čias Hippokrata, ktorý nimi doslova liečil. Zlepšenie uvidíte už po pár kúrach. Menej vyrážok po tele, eliminácia zápalov, pružnejšia pokožka, lepšia kondícia.

Ideálna pri nachladnutí

V ére kvapiek do nosa a rýchlych preparátov na potlačenie príznakov nádchy sa úplne zabudlo na tradičnú receptúru, ktorá pomáha pri nachladnutí, aj silných zápaloch priedušiek, hlasiviek či dutín. Vie pomôcť celému dýchaciemu systému. Ide o inhalovanie solí. Môžete si vybrať od morských, špeciálne vyvinutých lekárskych so silicami, no ak vás postihlo náhle ochorenie, postačí aj soľ z kuchyne. Inhalujete čiastočky soli uvoľnené vo vodnej pare. Stačí desať minút a stav sa začne zlepšovať. Inhaláciu môžete pokojne spojiť aj práve s teplým kúpeľom, počas ktorého sa soľ uvoľňuje jemne do ovzdušia. Takáto forma inhalácie má aj silný preventívny účinok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #hrozba #benefity #soľ

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...