Zlé ranné rituály - hneď do sprchy a zapáliť si

Ešte v posteli sa natiahnúť za smartfónom a potom hneď utekať do sprchy? Aj to sú zlozvyky, ktorými by sme deň začínať rozhodne nemali.

12.02.2015 07:00
cigareta, ranná cigareta, káva Foto:
Cigareta päť minút po prebudení zvyšuje riziko rakoviny pľúc až o 86 percent!
debata (2)

Ráno podceňujeme, prvým minútam po prebudení venujeme príliš málo pozornosti. A pritom môžu ovplyvniť celý priebeh dňa, ktorý máme pred sebou – pozitívne, alebo negatívne. V ideálnom prípade máme budík, ktorý nás v optimálnom čase prebudí príjemným tónom. No budík ešte dobrý štart do nového dňa nezaručuje.

Telefón do ruky

Ešte ospalá siahate po smartfóne, aby ste okamžite zistili, kto má čo nové? A maily. Nedostali ste v noci niečo dôležité? Rýchlo to skontrolujte! Koledujete si o to, že vaša úroveň stresu pred raňajkami zbytočne stúpne. Preferujte pomalé vstávanie. Stačí päť minút. Zamerajte sa na svoj dych a myseľ. Vaše telo aj myseľ vám za tento rituál poďakujú.

Pod sprchu neutekajte hneď. Radšej si zacvičte. Foto: SHUTTERSTOCK
sprcha, ranná sprcha Pod sprchu neutekajte hneď. Radšej si zacvičte.

Hneď utekať pod sprchu

Voda nás rýchlo prebudí, o tom nemusíme diskutovať. No utekať hneď pod sprchu nerobí telu dobre. Predstavte si len, koľko hodín ležalo v horizontálnej polohe. Potrebujete si najskôr pocvičiť, čo však neznamená, že si máte obuť bežecké tenisky a dať si kolečko po okolí. Stačí telo zmobilizovať naťahovacími cvičeniami. Preventívne tým zabránite bolesti chrbta, zvlášť, ak sa chystáte niekoľko hodín presedieť v práci. Trochu si pocvičiť môžete už aj v posteli. Stačí, že si budete koleno ťahať k hrudníku – tam a späť.

Zle vstať z postele

Je veľa zlých spôsobov, ako „opustiť“ posteľ. Najšetrnejší je tento: prevaliť sa najskôr na pravú stranu a z nej potom prejsť pomocou ruky do sedu. Osvojte si to ako svoj ranný rituál a inak z postele nevstávajte.

Namiesto kávy... Vyčistí hrdlo, dodá telu energiu. Foto: SHUTTERSTOCK
voda s citrónom, citrónová voda Namiesto kávy... Vyčistí hrdlo, dodá telu energiu.

Málo piť

Ráno je naše telo po dlhej noci dehydrované. Aby ste to napravili, doprajte si pohár studenej vody s trochou citrónovej alebo limetkovej šťavy. Stimuluje metabolizmus, vyčistí hrdlo a ústa, privedie telo do rovnováhy a dodá mu energiu. Zlozvyk: namiesto vody volíme kávu.

Fajčiť už ráno

Že fajčiť nie je zdravé, netreba zdôrazňovať. No vedeli ste, že prvú cigaretu sa oplatí vyfajčiť čo najneskôr? Americké a japonské štúdie ukázali, že čím skôr si zapálite cigaretu, tým vyššie je riziko ochorenia na rakovinu pľúc. Cigareta päť minút po prebudení zvyšuje riziko rakoviny pľúc až o 86 percent. Kto bez nikotínu vydrží polhodinu, zvyšuje toto riziko o osem percent. Ak teda musíte, zapáľte si až okolo obeda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #cigareta #sprcha #ráno #budík #rakovina pľúc #citrónová voda

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...