Balvan zvaný stres! Čo vystrája s naším telom?

Na stres, či už psychického alebo fyzického charakteru, reaguje organizmus pomerne stereotypne.

06.02.2015 09:00
stres, žena Foto:
Stres? Naučte sa mu predchádzať.
debata

Život prináša situácie, kedy sa necítime príliš komfortne a máme pocit, akoby na nás padal balvan. „A to sú situácie, ktoré môžeme pomenovať ako stresové. Na telo útočia záťažové faktory, vďaka ktorým sa cítime zle a kedy si kladieme otázku, či situáciu vôbec zvládneme,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, PhD. z fyziologického ústavu LFUK v Bratislave.

Čo všetko môže vyvolať u človeka stres? Faktorov ne naozaj veľa. „Príliš veľká fyzická záťaž, pracovná zaneprázdnenosť, finančné problémy, nespokojnosť s chodom nášho života. Takisto situácie, kedy nás ovládajú pocity beznádeje, aj počas konfliktov na pracovisku či v rodine,“ hovorí lekárka.

Stres pre organizmus predstavuje nielen psychická nerovnováha, ale stres vyvolávajú aj biologické faktory. „Napríklad mikroorganizmy, ktoré vyvolávajú choroby, toxické látky, s ktorými sa musí náš organizmus vysporiadať. Netreba zabúdať ani na fyzikálne faktory, ako je extrémny chlad či teplo, ktoré takisto burcujú organizmus do stresovej polohy.“

Na stres, či už psychického alebo fyzického charakteru, reaguje organizmus pomerne stereotypne a mobilizuje všetky svoje sily. „Zvyšuje sa látková výmena, aby telo vydolovalo potrebné palivo, ktoré mu pomôže zvládnuť situáciu. Napríklad sa zvyšuje hladina cukru v krvi, aby ho mali bunky okamžite k dispozícii. Aktivuje sa dýchací systém, srdce bije rýchlejšie, aby krv roznášala kyslík a živiny do celého organizmu, svaly sú lepšie prekrvené. Tráviaci systém spomaľuje svoju činnosť. Človek to pocíti tak, že má sucho v ústach. Koža zbledne, pretože krv telo potrebuje najmä vo svaloch a životne dôležitých orgánoch,“ hovorí Babinská.

Čo robiť, aby ste zvýšili vlastnú odolnosť proti stresu?

Pohyb je pre mnohých najlepšia forma relaxácie, dokáže kompenzovať stres a psychickú únavu. Okrem pocitu zdravia a pokoja zaplavuje telo endorfínmi, ktoré pôsobia proti depresívnej nálade.

Relaxácia je účinným nástrojom pre psychické a fyzické uvoľnenie. Spoločne so správnym dýchaním dokáže neutralizovať negatívne účinky stresu, posilňuje imunitný systém, spomaľuje látkovú výmenu a hĺbkovo regeneruje bunky nervového systému.

Vyvážená strava, ktorej základom sú raňajky a ďalšie dve hlavné jedlá dňa, doplnené čerstvou zeleninou a ovocím. Pri výbere potravín myslite na dostatok bielkovín, tukov a správnych sacharidov, vrátane mliečnych výrobkov a mäsa. Denne si doprajte vlákninu, ktorá správne pôsobí na trávenie a nezabúdajme ani na vitamíny a minerály, ktoré získame z ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných potravín.

Magnézium, pretože v dôsledku vplyvu stresových faktorov narastá v organizme aj jeho spotreba. Preto je magnézium v boji proti stresu významným pomocníkom a ideálne pôsobí v kombinácii s kyselinou orotovou, ktorá umožňuje jeho efektívnejšie vstrebávanie v bunkách organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #stres #BOJ #odolnosť

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...