Nedržte sa zubami-nechtami sacharidových jedál! A kilá pôjdu dole

Nemusíte mať predsa na raňajky či obed sacharidové bomby.

19.01.2015 17:00
sacharidy, zložité sacharidy Foto:
Dá sa obedovať bez sacharidov?
debata

Viac mäsa a rýb, menej pečiva a cestovín. Aj tak sa dá zopár slovami opísať nízkosacharidová strava. Potraviny, ktoré sú bohaté na sacharidy ako chlieb, ryža, cestoviny, sladkosti či fast-food by mali z jedálnička zmiznúť. Sú nahradené vajíčkami, mäsom a syrmi. A popri nich množstvom zeleniny.

Väčšina z nás pečivo či cestoviny považuje za typickú súčasť jedálnička. Ak však zjete jedlo bohaté na sacharidy, hodnota cukru v krvi náhle stúpne. Aby telo mohlo transportovať cukor do buniek, stúpne produkcia inzulínu. A práve vďaka inzulínu sa spomalí spaľovanie tukov a tie sa potom uložia v tele. Tieto metabolické procesy sú potvrdené vedeckými štúdiami.

Vďaka strave, ktorá je chudobná na sacharidy, je hodnota cukru v krvi na nízkych hodnotách a tým pádom aj produkcia inzulínu. Proteínová strava zasýti na dlhší čas a navyše pozitívne stimuluje látkovú výmenu.

Zo začiatku sa vám môže zdať takáto strava zvláštna. „Čo si dám na raňajky, keď nemôžem jesť chlieb?“ Treba však zabudnúť na raňajkové sacharidové bomby ako biely rožok, croissant či bábovka. Dajte prednosť napríklad praženici, omelete či nízkotučným syrom a tvarohom. A k tomu množstvo zeleniny. Ak máte chuť na čosi sladké, siahnite po jogurte, do ktorého si môžete pridať napríklad orechy či ovocie.

Aj na obedy a večere bez sacharidov sa dá zvyknúť. Namiesto cestovín či ryže jedzte väčšie porcie zeleniny. A tú si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Okrem toho sú povolené mäso – najmä hydina a ryby a takisto syry. Siahnuť môžete aj po strukovinách, ktoré okrem sacharidov obsahujú najmä veľké množstvo bielkovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #strava #sacharidy

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....