Celozrnné cestoviny? Čo k nim, ak chcete zostať štíhla?

Máte chuť na cestoviny, ale odopierate si ich kvôli množstvu sacharidov? Vyskúšajte ich "lepšiu" alternatívu.

13.01.2015 15:00
celozrnné cestoviny Foto:
Celozrnné cestoviny - prečo ich nevyskúšať?
debata

Celozrnné cestoviny obsahujú veľké množstvo vlákniny a telu poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti. Ak dbáte na vyváženú stravu, mali by byť na vašom tanieri v rovnováhe sacharidy, bielkoviny aj nejaké tuky. Celozrnná cestovina je ideálnou potravinou, čo sa sacharidou týka. Najmä vzhľadom k tomu, že pocit sýtosti vďaka komplexným sacharidom vydrží po ich konzumácii naozaj dlho. Skvelo sa k nim hodí hodnotný proteín s minimom tuku.

Mäso obsahuje veľké množstvo vitamínu B, stopové prvky ako zinok a železo. Ak sa držíte zdravej stravy a nechcete zbytočne priberať, vyhnite sa v kombinácii mäso a celozrnná cestovina ťažkej smotanovej omáčke. Skôr sa zamerajte na grilovanú zeleninu, k takýmto cestovinách si napríklad pripravte rajčinovo-bazalkovú omáčku, ale vhodne môžete kombinovať všetky druhy zeleniny, podľa chuti. Jedlo si môžete spestriť netradičnými koreninami ako koriandrová vňať, kurkuma či mäta.

K celozrnným cestovinám sa hodí aj kozí syr. Táto dvojkombinácia vás príjemne prekvapí. Okrem toho, kozí syr obsahuje menej tuku a kalórií než kravský syr, ktorý je vďaka laktóze aj ťažšie stráviteľný. Takéto jedlo spestrite sušenými paradajkami a trochou soli.

Nič nepokazíte ani kombináciou ryby a celozrnnej cestoviny. Ryby obsahujú významné množstvo omega-3 mastných kyselín a takisto horčíka. Vzhľadom na nízky obsah tuku sú skvelým doplnkom celozrnných cestovín. Takáto kombinácia výborne chutí napríklad s citrónovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #Ryby #syr #celozrnné cestoviny

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...